GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dödsolyckan: Rättspsykiatrisk undersökning eller friande dom att vänta

När rättegången efter dödsolyckan i Färjestaden avslutades, en dag tidigare än planerat, begärde åklagaren att den åtalade 57-åringen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Färjestaden/Kalmar • Publicerad 17 november 2021
Kammaråklagare Kjell Janneson yrkade på, och räknar med, att rätten under torsdagen meddelar att 57-åringen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.
Kammaråklagare Kjell Janneson yrkade på, och räknar med, att rätten under torsdagen meddelar att 57-åringen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.Foto: Simon Karlsson/Carin Svensson

I samband med häktningsförhandlingen förra året gjordes en mindre rättspsykiatrisk undersökning av 57-åringen. Läkare kom då fram till att man kan misstänka en allvarlig psykisk störning.

– Och vi kan inte skicka folk i fängelse som är allvarligt psykiskt störda, så därför pläderade jag för att han ska genomgå den här större undersökningen, säger kammaråklagare Kjell Janneson till Ölandsbladet.

Kalmar tingsrätt avkunnar beslut redan under torsdagen. Som kan vara ett av två.

– Antingen så meddelas datum för dom, och då tyder det mesta på att han blir frikänd. Eller så anser rätten att det finns övertygande bevisning för att han begått en eller flera av handlingarna, och då beslutas att man ska inhämta en stor rättspsykiatrisk undersökning - och det tror jag man kommer göra.

Skulle så ske återupptas förhandlingen när undersökningen är genomförd. Anses 57-åringen vara allvarligt psykiskt störd så väntar rättspsykiatrisk vård.

– Om inte är det fängelse som gäller, och då anser jag att straffvärdet ordentligt överstiger två år, säger Kjell Janneson.

Rättegången kunde avslutas en dag tidigare då vittnesmålen gick snabbare är man trott. Under tisdagen hördes mannens läkare bakom stängda dörrar. Ett av åklagarens starkaste vittnen.

– Den tilltalade har sökt upp sin läkare och berättat om att han haft problem med frånvaroattacker i 8-10 år, då han stelnar till, blir helt blank och minns inget efteråt. Han har även berättat om minnesluckor sedan 12 år tillbaka.

– Har du ingen kontroll över vad du gör ska du självklart inte köra bil, och det är därför jag menar att han har varit fullt medveten om sina problem men struntat i det och kört bil ändå, säger Kjell Janneson.

Mannens läkare misstänkte epilepsi, men 57-åringen blev aldrig utredd före olyckan utan fick diagnosen först efteråt.

Under rättegången förnekade 57-åringen uppgifterna om frånvaroattacker, och säger sig inte ha haft sådana före dödsolyckan på Joels väg - då han körde ihjäl en 6-årig pojke och hans mamma som cyklade med sin familj.

Vad som hände i samband med olyckan kan han inte svara på, och säger sig i stort sett inte minnas någonting. Han har tidigare vid något enstaka tillfälle drabbats av synbortfall bakom ratten, men menar att han aldrig upplevt sig som olämplig som förare, och har aldrig uppmanats att inte köra bil.

57-åringens försvarsadvokat Niklas Kappel yrkade på friande dom.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.