GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dödsolyckan: Öländsk kvinna döms – hängde ut misstänkt

Mannen som är misstänkt för dödsolyckan i Färjestaden har inte fått sin dom än. Men en 60-årig öländsk kvinna som hängt ut honom på Facebook döms nu för förtal.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 31 mars 2021 • Uppdaterad 11 november 2021
Från olycksplatsen på Joels väg, Färjestaden, där en mamma och hennes son omkom 22 juli 2020.
Från olycksplatsen på Joels väg, Färjestaden, där en mamma och hennes son omkom 22 juli 2020.Foto: Carin Svensson

Förra sommarens tragiska dödsolycka där en mamma och son blev påkörd och avled fick ett sidospår med en utredning om förtal. En 60-årig kvinna publicerade både namn och bostadsort till den misstänkte 55-åringen på Facebook, vid ett kommentarsfält till en artikel.

Enligt kvinnan var anledningen att: ”Jag ville bara få tyst på spekulationerna. Den här hatiska stämningen.”

”Jag ville bara få tyst på spekulationerna. Den här hatiska stämningen.”
60–årige kvinnan i förhör.

Enligt henne var det ”socialt accepterat att lämna uppgiften eftersom den var sann och syftade till att minska omfattande ryktesspridning.”

Dödsolyckan ägde rum 22 juli 2020 – den misstänkte hängdes ut bara några dagar senare på ett Facebook–forum med 11 500 medlemmar och därtill 7 524 stycken ”gillande”. Enligt anmälaren ska kommentaren ha legat kvar i tre–fyra timmar.

Tingsrätten fastställer att kvinnan gjorde det med uppsåt och det blivit ställt utom rimligt tvivel att hon vid gärningsögonblicket antog eller utgick ifrån – ”att hennes agerande skulle leda till att NN utsattes för andra personers missaktning samt att det förhållandet inte utgjorde ett för henne relevant skäl att avstå från att utpeka honom.”

Uppsåtet bedöms dock inte vara av högre grad och ger därför ett lågt antal dagsböter.

Den 60–årige öländska kvinnan döms nu av Kalmar tingsrätt till 50 dagsböter á 300 kronor – 15 000 kronor. Den misstänkte 55-åringen får inget skadestånd. Han svarar i förhör hur namnpubliceringen påverkat honom:

”Några vänner på Facebook har tagit bort mig och sagt upp bekantskapen, men den stora majoriteten är kvar.”

Något åtal mot 55–åringen har ännu inte kommit, detta eftersom han ska undersökas av läkare gällande om han var sjuk vid tillfället.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.