Annons

Körde ihjäl mamma och son – hovrätten upphäver fängelsedomen

57-åringen körde ihjäl en mamma och hennes son och dömdes i februari till två och ett halvt års fängelse av tingsrätten. Nu lindras straffet av Göta hovrätt.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Joels udde • Publicerad 19 oktober 2022
57-åringen får lindrad påföljd av Göta hovrätt.
57-åringen får lindrad påföljd av Göta hovrätt.Foto: Carin Svensson

I juli 2020 körde en 57-årig man ihjäl en mamma och hennes son när hela familjen cyklade på Joels Udde i Färjestaden. I februari dömdes mannen av Kalmar tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för två fall av grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i trafik.

Göta Hovrätt ändrar dock straffet till villkorlig dom och 150 dagsböter på totalt 18 000 kronor. Hovrätten anser inte, till skillnad från tingsrätten, att brotten ska bedömas som grova.

Annons

Hovrätten resonerar som så, att det inte är effekterna av oaktsamheten som är avgörande för brottets rubricering, utan graden av oaktsamhet.

Rätten anser inte att det är bevisat att 57-åringen, under färden, har insett eller borde ha insett att han höll på att insjukna – vilket anses vara anledningen till dödsolyckan. Därför gör den bedömningen att oaktsamheten inte har varit tillräckligt allvarlig för att brotten ska bedömas som grova.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons