GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dignande julbord på Strand hotell

Tända ljus, underbara dofter av gran och glögg, mängder av mat och godsaker... årets julbord är igång på Strand hotell. För kökschefen Peter Ekfeldt är det en rolig, men intensiv period.
Peter Ekfeldt, kökschef på Strand, visar upp en gravad lax.
Peter Ekfeldt, kökschef på Strand, visar upp en gravad lax.
Foto: Maria Brynielsson

Kvällarna startar med glögg och mingelmusik.

– Sedan 2001 har det varit julbord på Strand, förutom ett år när det var stängt, säger Peter Ekfeldt, kökschef.

På julbordet finns något för alla.
På julbordet finns något för alla.

Rätterna som serveras är mestadels klassiska. Det är några rätter som tillkommit under årens lopp, och några har plockats bort.

– Vi har tagit bort en del klassiker som mest tilltalat den äldre generationen. Det är till exempel lutfisk, pressylta och grisfötter. Det är inte många som frågar efter det.

Antalet artiklar på Strands julbord är ett hundratal och vissa rätter går alltid åt mer än andra.

– Köttbullar, prinskorvar, julskinka och lax i alla dess former är det som vi har störst volymer på, säger Peter Ekfeldt.

Sillsorten det går åt mest av varje år är löksillen.
Sillsorten det går åt mest av varje år är löksillen.
Foto: Maria Brynielsson

De flesta recept har han direkt i sitt huvud säger han. På julbordet ses alltid mellan tio till tolv olika sorters sill.

– Den löksillen jag gör är nog inte så vanlig, jag har aquavit i.

Det går åt många köttbullar, drygt 4 000 har rullats till årets julbord på Strand hotell.
Det går åt många köttbullar, drygt 4 000 har rullats till årets julbord på Strand hotell.
Foto: Maria Brynielsson

Redan i oktober börjar förberedelserna och då rullas det bland annat köttbullar.

– Jag tror att vi har rullat drygt 4 000 köttbullar. Efter att de rullats steks de klara i ugnen och sedan hamnar de i frysen. Innan de ska ätas värms de i stekpannan igen.

Tidigare så togs kalla rätterna fram först, följt av varma rätterna följt av efterrätterna.

– Numera tar vi ut allt på en gång för det är så olika hur alla matgäster vill ha det.

Vid åtta tillfällen serveras julborden.
Vid åtta tillfällen serveras julborden.

Under åtta tillfällen serveras årets julbord. Sista julbordet är dagtid, annars är alla förlagda till kvällarna.

Det finns flera olika sorters sill att välja bland.
Det finns flera olika sorters sill att välja bland.

Omkring 250 matgäster ryms i lokalen när det är julbord.

– Vi tar inte in fler då eftersom att vi samtidigt kör julshow. Det framförs gnistrande hits med Daniel Alleved och Josef Appelqvist som dessutom är våra julvärdar.

Kvällarna avslutas med musik i Runda Baren.

Fakta

Kommande julbord på Strand hotell

6-7 december
13-14 december
15 december

Recept

Löksill med aquavit

Peter Ekfeldt, kökschef på Strand hotell delar med sig av sitt recept på löksill med aquavit.
Löksill med aquavit
1 burk inläggningssill
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
2,5 dl vatten
Rödlök
Purjolök
Gul lök
Krossad kryddpeppar
Krossad vitpeppar
4-6 msk aquavit (t ex skåne)
Koka upp lagen och låt svalna
Häll av och ev skölj sillfiléerna och skär i valfri storlek
Varva sillbitarna med tunt skuren lök och lite krossad peppar
Häll på ättikslag så att det täcker och avsluta med aquavit
Låt stå i två dygn
Vid servering toppa med lite tunt nyskuren valfri lök och stänk på några droppar aquavit

Läs mer