GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dieselpriset: Drabbar öländska storföretaget OCH kunderna – ”Det sjuka är att…”

Så mycket förlorar grävjätten på skenande priserna.
– I runda slängar är det en halv miljon kronor direkt på vinstraden som försvinner, säger Stefan Molander, ägare Ölands grävtjänst.
Öland • Publicerad 11 oktober 2021
Ölands grävtjänst utför arbeten med bland annat husgrunder, dränering, bevattningsdamar och enskilda avlopp – framöver lär priserna höjas.
Ölands grävtjänst utför arbeten med bland annat husgrunder, dränering, bevattningsdamar och enskilda avlopp – framöver lär priserna höjas.Foto: Arkiv

– Det finns inga elgrävmaskiner eller annat i vår bransch. Det enda alternativet vi har för att minska åtgången är att säga upp allt folk och lägga ner och det är inte aktuellt!

Enligt Ölands grävtjänst ägare Stefan Molander gör företaget av med 20 kubik diesel i månaden – 240 om året.

– Om vi räknar med tre kronors höjning per liter blir det i runda slängar en halv miljon kronor direkt på vinstraden per år som försvinner. Pengar vi hade kunnat återinvestera i företaget annars.

”Det är sjukt, om de vill att vi ska köra fossilfritt i det här landet borde den vara hälften så dyr.”
Stefan Molander om den dieseln HVO, med lägre miljöpåverkan.

Ölands grävtjänst utför arbeten med bland annat husgrunder, dränering, bevattningsdamar och enskilda avlopp.

– I nuläget sitter vi fast i en hel del avtal och kan inte höja priserna, konstaterar Stefan Molander.

– Men det är privatkunderna som drabbas i slutändan, vi kommer få höja priserna.

Bild från ett muntrare tillfälle med Stefan Molander…
Bild från ett muntrare tillfälle med Stefan Molander…Foto: Alexander Jensen

Han regerar inte bara på de höga priserna för ”vanlig” diesel utan att även den förnybara varianten HVO, med lägre miljöpåverkan, följer med i prisutvecklingen och kostar lika mycket just nu.

– Det är sjukt, om de vill att vi ska köra fossilfritt i det här landet borde den vara hälften så dyr, menar Stefan Molander.

– Det är lite som att de inte vill ha något gjort i det här landet.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.