Annons

Det som inte syns

Vad har vi att vänta bortom det som är synligt för oss idag? Behöver vi vara oroliga? Kan vi se med tillförsikt på tiden som kommer? Vad ska vi tänka och vad ska vi tro?
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 12 februari 2023
Vad har vi att vänta bortom det som är synligt för oss idag?
Vad har vi att vänta bortom det som är synligt för oss idag?Foto: Gunilla Björn

Det som finns alldeles nära oss ser vi i minsta detalj. Iskristallerna som omfamnar vass-stråna, dem kan vi urskilja när vi går nära. Vattendropparna som har slagit upp på stenarna längs stranden, dem kan vi urskilja nästan en och en. Men ju längre bort vi riktar blicken, desto svårare blir det att se vad som finns där. Iskristallerna blir kraftiga isformationer och vattendropparna blir till ett hav.

Och så finns det platser och händelser långt, långt där borta, vi vet att de finns men vi har ingen chans att se vad det är. De är bortom det synliga, men vi vet att det finns något.

Annons

Ibland är det allra viktigaste vi kan göra att ta vara på det som ligger närmast, att vårda det, att ta hand om det, att leva med det med varsamhet och omsorg.

”””En människa är en människa genom andra människor. Jag är jag bara för att du är du.””
Desmund Tutu, kyrkoledare och ärkebiskop i Sydafrika.

Men ibland behöver vi också se framåt, mot det som inte syns. Vi läser nyheterna och följer sociala medier, vi lyssnar till varandra och då och då även till de som är experter på olika områden som kan vara viktiga att känna till.

Kanske leder det till att vi känner stark oro. När vi lever med oro och svårigheter är det svårt att vara positiva, även om vi gärna vill hoppas. Men visst finns det också en möjlighet att livet kan bli fint (även) i fortsättningen. Det viktigaste vi kan göra är att inse att det till stor del beror på oss själva. På oss människor, när vi samverkar för det godas skull.

När luften omkring oss är klar, när himlen är hög, när ljuset sänder sina strålar över oss – då får vi ta emot energi och känna hur modet att stå upp i kampen för det goda växer. Vi får hitta varandra, vi som vill åt samma håll, till en plats där vi slipper ständig oro och ångest över vardagens vedermödor. Där vi istället får hjälpas åt att göra vad vi kan för att hindra det destruktiva att växa i omfång.

Må vi ta vara på det som ligger närmast oss och som kan ge oss glädje och kraft – även om det är i det minsta, som snökristaller och vattendroppar. Samtidigt får vi hjälpa varandra att förstå och förbereda oss på det som kan möta i form av svårigheter.

Tillsammans är ett viktigt ord. Tillsammans är ett viktigt begrepp. Tillsammans är helt nödvändigt.

Nu sover sorg

Nu sover Sorg och nu sover Skratt

och alla stjärnorna sova.

Men jag som vakat så mången natt

har ingen längtan att sova.

Jag måste vänta en stund och se

om inte något ska hända,

om inte någonting stort vill ske

förr’n natten lupit till ända.

Nils Ferlin, ur Googles, 1938

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons