Det ser inte mycket ut

Några stenar upplagda på varandra. Torra kvistar. Brungrå sly. Det enda som ser levande ut är lite grön mossa på några av stenarna. Det ser inte mycket ut...
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 21 november 2020
Hårt och kallt på ytan. Men därunder finns livet som lockas fram av värme och närhet.
Hårt och kallt på ytan. Men därunder finns livet som lockas fram av värme och närhet.Foto: Rose-Marie Hasselqvist

Det ser inte mycket ut. Helt annat blir det för den som tar sig tid och har lust att titta lite närmare.

På slykvistarna finns det små små förutsägelser om knoppar, än så länge osynliga. Men de som om ett antal veckor kommer att utvecklas till grönskande buskage där fjärilar, fåglar, kaniner och igelkottar finner skydd. En bländande vacker fasantupp använde förra sommaren buskaget som sin egendom.

Under stenarna kryper allehanda små varelser. Det kan vara spindlar, kvalster, gräshoppor. Och en så småningom vårlivlig snok. Det ser inte mycket ut – men det lever. Stenarna med den hårda ytan är, där de ligger bredvid varandra, hem för det levande. Hårda på ytan och i skugga kyliga och ogästvänliga. Men när solen kommer fram blir de varma och bjuder in till en promenadpaus. Vi får sitta ner på de varma stenarna, ta fram kaffetermosen och njuta av den värme som finns trots den hårda ytan.

”Säg till om jag stör, sa han när han steg in, så går jag med detsamma. Du inte bara stör, svarade jag, du rubbar hela min existens. Välkommen.”
Eeva Kilpi

Det ser inte mycket ut när vi inte orkar se längre än till ytan. Stenar. Torra kvistar.

Men världen blir annorlundna när vi nyfiket ser bakom. Under stenarna. Nära de torra grenarna. Där finns livet.

När vi ser bakom ytan på våra medvandrare händer samma sak. Vi kan få vara med om och upptäcka det oväntade. Det som inte syns, det som göms bakom ett hårt skal.

Vi kan få vara med om att upptäcka livet. Det som finns där långt inne. När den som är rädd, kylig och uteslutande vågar lyfta på några stenar för att släppa in någon annan. Då kan en stund av medvandring, värme och vila infinna sig.

Livet som finns. Värt att söka efter. Vackert att upptäcka.

Veckans dikt

Livets mening

Du frågar efter livets mening

Livet har inte nån mening.

Liksom du inte har någon mening enbart för dig

och liksom du ensam inte heller är livets mening,

så har livet ingen mening om sig – eller ens om dig.

Livet är bara liv, liksom du är liv.

Den enda skillnaden är möjligen den

att livet inte är så beroende av dig

som du är av livet.

Bo Setterlind

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.