Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det osynliga mellanrummet

Vad finns i mellanrummet? Den där lilla, inte märkbara stunden mellan två händelser.
Promenad på Stora alvaret i kvällssolen.
Promenad på Stora alvaret i kvällssolen.
Foto: Inger Wedeberg

Det kan vara ett planerat mellanrum, menat som återhämtning eller vilopaus. Ställtid var ett begrepp som forskaren och författaren Bodil Jönsson lanserade och som sedan dess har blivit ett begrepp. Ett mellanrum som är nödvändigt för att kropp och själ ska hitta varandra.

Mellanrummet kan också vara oplanerat och högst irriterande, mellan två tåg som är försenade eller alltför lång väntan i en telefonkö.

Och så finns det oplanerade men högst naturliga mellanrummet. Till exempel när en årstid går över i en annan. Någon gång händer det. När vinter vänder till vår. En dag när vi vaknar hörs fåglarnas vårkvitter och de tunga vårdropparna från taket både syns och hörs. Det är en annan luft vi andas än den som svepte in oss dagen före.

Vad är det då som har hänt – i mellanrummet? Märks mellanrummet om jag är ute och går, händer det mitt i steget kanske? 99:e steget på min promenad är det fortfarande vinter. När jag tar nästa steg hör jag sånglärkan i skyn och jag känner doften av vår. vårluft.

Men vad fanns då i mellanrummet mellan dessa två steg? Vi kan inte sätta ord på när förändringen skedde, men vi ser den och doftar den. Stora Alvaret var täckt av is och snö som lockade till skridsko- och skidåkning för barn och vuxna. Men nu, strax efter är det helt annorlunda – en stor sjö som lyser upp, som låter stenmurar och växtligheter spegla sig i det livgivande.

Mellanrummet är något vi kan längta efter. En stund då det inte finns några krav, helt enkelt därför att ingen kan säga vad som finns i just det ögonblicket. Det finns inga förväntningar, eftersom vi inte vet vad dessa skulle kunna vara. I det osynliga mellanrummet.

Men – under detta mellanrum kan vi fortsätta fundera på vad som finns där. Att låta tankarna stimuleras av frågor som aldrig får några svar är inte något slöseri med tid. Det är ett sätt att angripa livet och livsfrågorna, att våga närma sig det obesvarade och inte vara bunden vid att svaren måste infinna sig.

Mellanrummet. Mellan liv och död, kyla och värme, människa och människa, arbete och vila. Vad ryms där? Frågan är evig och får kanske aldrig något svar. Trots det kan den vara meningsfull att fundera på för att locka tanken till flykt utanför den vardagliga lunken.

"... när vägen blir tröttsam och lång, vi söker en äng och en källa ..."

Farväl kalla vinter

Farväl kalla vinter
och tack för i år.
I söder tycks våren nu glänta.
Vid husväggen snödroppsfamiljen
står rak
och vintergäck vill inte vänta.
De tindrar som stjärnor
och säger helt glatt:
Så skönt vara uppe i solen
och njuta av vårregn,
som nu tvättar bort
den vintriga smutsen från kjolen.
Karin Hartler

Läs mer