Annons

Debatt om Öland en kommun – ”Ser inga svårigheter”

Det blev sansat men engagerat när representanter från Ja- och nejsidan debatterade Öland en kommun i Egbygården.
EGBY • Publicerad 9 maj 2019
Öland en kommun? Det var frågan som debatterades i Egbygården under onsdagskvällen.
Öland en kommun? Det var frågan som debatterades i Egbygården under onsdagskvällen.

På onsdagskvällen anordnade Centerpartiets lokalavdelning Köping-Egby en paneldebatt i Egbygården inför folkomröstningen om Öland ska bli en kommun. 28 personer hade kommit för att lyssna på panelmedlemmarna som var centerpartisterna Benny Wennberg, från Borgholms kommun, Hans Sabelström, från Mörbylånga kommun, som representerade nej-sidan.

Ja-sidan representerades av Anna-Kajsa Arnesson, kommunalråd i Mörbylånga kommun, och Lasse Wellin från Borgholms kommun.

Annons

Moderator för kvällen var Staffan Larsson, gruppledare för Centerpartiet i Borgholms kommun.

Han inledde också kvällen med en presentation där han bland annat jämförde de båda Ölandskommunerna med varandra men också med kommuner i övriga landet och norden. Han gick igenom skillnader i befolkningsutveckling, ekonomi, skolresultat och utmaningar för kommunerna i framtiden.

Debatten inleddes genom att han frågade panelen hur småföretagandet kommer att påverkas vid en kommunsammanslagning och presenterade en lista med olika punkter.

– Jag tror inte småföretagandet påverkas nämnvärt med en kommun. Kanske blir servicen sämre då det kan bli längre till kommunhuset, beroende på var det kommer att ligga, sa Hans Sabelström.

– Vi är inte beroende av någon centralort för genom tekniken kan vi vara lika tillgängliga oavsett var vi är i kommunen. Därför tror jag att vi blir bättre på båda punkterna som en kommun för då kan vi jobba effektivare för att få den tillgänglighet som krävs, sa Lasse Wellin.

Nej-sidan framhöll bland annat under kvällen att det inte finns några ekonomiska vinster vid en kommunsammanslagning, att besluten kommer att tas längre bort från folket och de tror att det blir en maktkoncentration vid brofästet eftersom det är där större delen av invånarna bor, vilket kommer påverka uddarna negativt.

– Hur ska vi kunna komma överens om alla beslut som måste tas för att göra en kommunsammanslagning möjlig, när vi inte ens i nuläget kan komma överens inom partierna, frågade sig Benny Wennberg.

Ja-sidan däremot gav bland annat tyngdpunkt på möjligheten att tillsammans skapa en mycket bättre kommun, att Öland skulle kunna hävda sig bättre gentemot fastlandet, få lättare att locka specialkompetens och att det skulle skapas större resurser till utveckling och investeringar inom olika områden, bland annat ytterändarna.

– Jag tror starkt på en kommun och ser inga svårigheter. Vi är starka tillsammans och kan då sätta ner foten gentemot fastlandet, sa Anna-Kajsa Arnesson.

Det blev en sansad, balanserad och intressant debatt där de olika sidorna även fick försöka svara på många frågor från den engagerade publiken.

Annons

28 personer kom till Egbygården för att höra debatten om en eventuell kommunsammanslagning.
28 personer kom till Egbygården för att höra debatten om en eventuell kommunsammanslagning.
Anna-Kajsa Arnesson (C) och Lasse Wellin (C) representerade ja-sidan medan Hans Sabelström (C) och Benny Wennberg representerade nej-sidan i debatten.
Anna-Kajsa Arnesson (C) och Lasse Wellin (C) representerade ja-sidan medan Hans Sabelström (C) och Benny Wennberg representerade nej-sidan i debatten.
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons