Annons

De vill bygga nytt äldreboende i Borgholm: ”Är på hugget”

Företaget Wellbo Fastighetsutveckling AB söker markreservation för att bygga ett nytt särskilt boende för äldre på Ekbacka-området i Borgholm.
60 till 100 lägenheter finns i den projektidé företaget presenterat för kommunledningen.
BORGHOLM • Publicerad 6 maj 2019 • Uppdaterad 7 maj 2019
Här bakom förskolan på Ekbacka-området i Borgholm vill företaget Wellbo bygga äldreboende med 60 - 100 lägenheter för uthyrning till kommunen.
Här bakom förskolan på Ekbacka-området i Borgholm vill företaget Wellbo bygga äldreboende med 60 - 100 lägenheter för uthyrning till kommunen.

Wellbo är ett fastighetsutvecklingsbolag vars specialitet är att utveckla samhällsfastigheter med fokus på äldreboenden

”Vi hanterar hela kedjan till nyckelfärdiga byggnader från projektering, finansiering och byggnation”, skriver företagets vd Carmith Mårtensson till kommunen och anser att Ekbacka-området på flera sätt är idealiskt för att uppföra ett boende som väl uppfyller ”de behov och förväntningar kommunen har för att leva upp till målsättningen om att erbjuda Sveriges bästa äldreomsorg”.

Annons

För kommunledningen är uppvaktningen från västkustbaserade Wellbo inget nytt.

– De har visat intresse för att bygga äldreboende i Borgholm under lång tid, den första kontakten var för cirka två år sedan. Och det finns fler än dem som vill samma sak, men just Wellbo är verkligen på hugget och är först med att komma in med ansökan om markreservation, kommenterar kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Om projektet blir av är tanken att fastigheten ska ägas av Wellbos delägare BJC Group, som i dag bygger ett äldreboende i Oskarshamn med kommunen som hyresgäst. Parallellt utvecklar BJC en ny stadsdel i Oskarshamn.

Att det av olika orsaker finns behov av nya platser inom äldreomsorgen råder det enligt kommunalrådet ingen tvekan om. Med allt fler äldre i kommunen samt fastigheter som gjort sitt, eller är på väg att göra det, måste något göras.

– Vi behöver utöka kapaciteten och vi vet att en del av dagens byggnader måste ersättas: Ekbacka 5-6, Soldalen och det finns även bekymmer på Strömgården. Behovet finns och på ett eller annat sätt måste vi öka takten i frågan.

Bygga själva i stället för att hyra av andra?

– Det ska vi titta på och det är kanske billigast. Samtidigt är vi investeringstunga. Det viktigaste är att vi själva bedriver verksamheten i boendet och ingen av de fem som visat byggintresse bedriver sådan verksamhet. Privat äldreomsorg finns inte på kartan hos oss socialdemokrater.

Wellbo öppnar även upp för ytterligare ett steg i utvecklingen av Ekbacka-området.

” Detta skulle kunna vara att riva dagens befintliga äldreboende och att vi på denna plats uppför trygghetsbostäder och vanliga hyresrätter”, sägs det i företagets ansökan om markreservation.

– Att bygga hyresrätter är ett plus i kanten. Men det finns fler intressenter och ju fler, ju bättre. Wellbo är en av fyra som visat intresse sedan tidigare och idag (fredag) ringde ytterligare ett företag så nu är de fem, kommenterar kommunalrådet.

Annons

Att hyra av en privat aktör tycks ha bred politisk acceptans.

– När jag ser investeringsutrymmet i kommunen behöver vi få det gjort av annan part, annars måste kommunen låna, säger oppositionsrådet Carl Malgerud (M) och håller flera dörrar öppna.

– Kommunen kan bygga, en privat aktör kan bygga, kommunen kan drifta, en privat aktör kan drifta - i det här läget utesluter jag inget av alternativen.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons