De här partierna vill styra Borgholm

20 % skattepartiet, Lången & Co, Norrlandspartiet - några av de 42 partier som deltar i fullmäktigevalet i Borgholm.
Miljöpartiet tillhör skaran av partier utan valsedel.
BORGHOLM • Publicerad 2 maj 2018
42 partier deltar i fullmäktigevalet i Borgholm, endast nio av dem har beställt valsedel med kandidater.
42 partier deltar i fullmäktigevalet i Borgholm, endast nio av dem har beställt valsedel med kandidater.Foto: Arkiv

Den 9 september går Sverige till val och nyligen drog valmyndigheten, för att använda Vasalopps-termer, repet - den 10 april var sista dag för partier att beställa valsedlar för garanterad leverans 45 dagar innan valet.

För en tid sedan aviserade Miljöpartiet i Borgholm att de hade svårt att hitta namn att fylla en valsedel med.

– Det är lite deppigt, det är ganska höga odds på att det ska bli en lista, förklarade partiets talesman Bertil Lundgren och fick rätt, de gröna har anmält sitt deltagande i valet till fullmäktige men inte beställt valsedel - ”ingen kandidat har samtyckt till kandidatur” är kommentaren på valmyndighetens hemsida.

Totalt har 42 partier anmält sitt deltagande, den överväldigande majoriteten är helt obekanta konstellationer i borgholmspolitiken. Till den skaran tillhör partier som Basinkomstpartiet, Bg-Demokrati, Common sense in Sweden, Lången & Co, Medborgarresan, Partiet Folkomröstning, Vi Socialkonservativa, Populisterna, Folkstyret och Spektral Demokrati.

Bland mer kända namn utanför fullmäktige av idag återfinns Feministiskt Initiativ, Liberalerna, Nordiska Motståndsrörelsen, Piratpartiet, Skånepartiet och SKP.

Nio av de 42 har beställt valsedel: Socialdemokraterna, Centerpartiet, Framtid Öland, Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Ölandspartiet.

Med bred marginal har Socialdemokraterna flest namn på listan, 45 mot ”tvåans” 27 vilket Moderaterna når upp i. Därefter följer Framtid Öland med 25 namn och Centerpartiet med 22.

Den tunnaste listan har Liberalerna (8) följt av Sverigedemokraterna (10).

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.