Därför väntar Halltorp till 2020: ”Är tråkigt”

2019 blir 2020 när Halltorpsgruppen ritar om framtidsskissen för det anrika gästgiveriet.
– Projektet har växt och branden sinkade oss - vi hinner inte göra klart, säger Jörgen Johansson.
Halltorp • Publicerad 23 mars 2019
Den 1 januari 2018 stängdes Halltorp Gästgiveri för renovering och ombyggnation, planen var att öppna igen i maj 2019. Men nu skjuts nypremiären på framtiden. ”Det är tråkigt, men vi hinner inte, säger Jörgen Johansson från ägarkonstellationen Halltorpsgruppen AB.
Den 1 januari 2018 stängdes Halltorp Gästgiveri för renovering och ombyggnation, planen var att öppna igen i maj 2019. Men nu skjuts nypremiären på framtiden. ”Det är tråkigt, men vi hinner inte, säger Jörgen Johansson från ägarkonstellationen Halltorpsgruppen AB.Foto: Michael Ståhl

Stängt hela 2018 för renovering från topp till tå med tänkt premiär i maj i år, den 15 maj väntades en hoper glada konferensdeltagare ta plats i ”nya” Halltorps gästgiveri och en handfull dagar senare fanns ett bröllop inbokat.

– Det kommer att vara stressigt, väldigt långa dagar - och skitkul, spådde Jörgen Johansson från ägarkonstellationen Halltorpsgruppen när Ölandsbladet träffade honom i ett närmast utblåst gästgiveri i mitten av september förra året.

Då hade han dammiga snickarbyxor på sig och han har inte hängt av sig dem, men i dag, ett halvår senare, är datumet för klart och färdigt rejält framflyttat.

– Exakt datum vågar vi inte sätta, inte än. Men det blir under nästa år. Det är tråkigt, men vi gör det som är klokast för oss och det är att fokusera på ”byn”, att göra klart där, säger Jörgen Johansson till tidningen.

En stor anledning till förseningen är den brand Halltorpsgruppens huvudprojekt på andra sidan 136:an drabbades av i slutet av oktober förra året, då stod ett av husen i denna Ölandsradby under uppförande, och av modern tappning, i ljusan låga.

”Det blev för mycket.”

– Luften gick lite ur där, det blev för mycket och man kan inte slå knut på sig själv. Schemat var tajt redan innan och byggubbarna fick jobba där för att bygga upp det huset på nytt istället för att jobba inne i gästgiveriet som tänkt. Sedan har projektet växt efter hand, säger Jörgen Johansson och tillägger krasst:

– Så vi hinner inte göra klart, vi hinner inte göra klart Spa-avdelningen, vi hinner inte göra alla rum klara. Det finns inget positivt i det, men dygnet har bara 24 timmar.

– Däremot är mycket av allt grundarbete klart. Det fanns tankar om att ha öppet tillfälligt med bed and breakfast, men det är inte det vi vill, så nä.

Lite öppet kommer gästgiveriet ändå att ha denna sommar, men endast för VIP- folk med följe.

– Det vi gör i sommar att är att köra konserterna i trädgården, det är tre tillfällen och jag tror att Pelle (Aldestam) har en till i pipeline. Artisterna och andra får då tillgång till gästgiveriet.

Öppnar 2020, men exakt när är osäkert. ”Vi vågar inte sätta ett datum, inte än.”
Öppnar 2020, men exakt när är osäkert. ”Vi vågar inte sätta ett datum, inte än.”Foto: Carin Svensson

I förvandlingspaketet finns bland annat nytt kök, ombyggd reception, bar samt lounge, takterrasser, spanska trappor och en större helt nybyggd Spa-avdelning med bastu. Och längre fram en större utomhuspool.

– Efter geologisk undersökning ska vi börja gräva för Spa-avdelningen efter sommaren.

Ni vet hur snacket kommer att gå, att ”de har fått slut på pengar”.

– Det vet vi och då får det väl göra det då. Men som jag sa, vi gör det som är bäst för oss och det är att fokusera på byn.

Hur går det i byn?

– Det tuffar på som bara den, visningshuset ska vara helt klart denna vecka och sedan fortsätter vi att tuffa på, beskriver Jörgen Johansson.

16 redan sålda hus finns i den första etappen, på tur står ytterligare 23 hus i etapp två.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.