Annons

Därför kommer algblomningen tidigt i år

Redan den gångna helgen undvek badsugna att bada i Kalvhagen i Mörbylånga. Algblomningen har kommit tidigt i år. ”Det har varit väldigt varmt i maj”, säger Maya Miltell på Länsstyrelsen i Stockholm.
Öland • Publicerad 13 juni 2018
Helgens algblomning i Kalvhagen gjorde att vattnet var tomt på folk.Foto: Privat

Bilden intill kommer från Kalvhagen i Mörbylånga, där badgäster vände vid bryggan när de såg algerna flyta omkring i närheten.

”Algblomningar kan uppkomma väldigt lokalt.”

I början av juni kom de första tecknen på att algblomningen är igång. Satellitdata från Smhi visar algblomningar i bland annat sydöstra Östersjön och söder om Gotland.

Annons

– Från Öland har vi inte fått några rapporter än, men algerna rör sig i vattnen utanför, säger Maya Miltell på Länsstyrelsen i Stockholm, som sköter informationscentralen om Egentliga Östersjön, där Öland ingår.

Men även om de inte har fått någon information, så är det ingen tvekan om att algerna kan finnas på Öland.

– Algblomningar kan uppkomma väldigt lokalt, det beror på väder och vind. Det kan bli väldigt varmt i vissa hamnar och bukter, då gynnas algerna.

På vissa håll uppstår en förvirring om det som syns i vattnet är pollen eller alger, eftersom algerna har kommit under pollenperioden.

– Pollen är mer gult, medan algerna är gröngula. Man kan se att det är alger när vattnet blir grumligt och det bildas ytansamlingar, som ett täcke på ytan. Ibland blir det prickigt eller trådigt eftersom cyanobakterierna växer till sig i trådar.

Är detta ovanligt tidig algblomning?

– Det har förekommit tidigare. Men eftersom det har varit väldigt varmt i maj så har blomningen kickat igång ordentligt, att det blommar i den här skalan är ovanligt. Men än så länge har det inte pikat.

Är det farligt att bada?

– Det beror på hur mycket alger det är. Man ska vara försiktig om det är grumligt i vattnet. Håll extra koll på barn och hundar, eftersom de kan få i sig mer vatten lättare än vuxna.

Annons

Mörbylånga kommun har inlett provtagningen av badvattenprover och har hittills tagit prover på sex badstränder.

– På de stränderna har inga alger synts, men det kan förändras på en timme, säger Sten Forsberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen.

Han var själv i Kalvhagen på tisdag kväll och såg lite alger. Svar på badvattenproverna beräknas komma inom en vecka.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons