Annons

Dags för fårfest – grindarna har öppnats: ”Får man inte missa”

”Får jag lov?”
Jo, efter prat om nobben fick Fårets Dagar just lov och nu är årets Skördefest–upplaga i full gång på Borgholms slott.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 29 september 2023
Fårets Dagar är igång.
Fårets Dagar är igång.Foto: Michael Ståhl

På menyn under ”Fårets 3 Dagar 2023”:

Föreläsningar, bland annat om hur göra glass av fårens mjölk, uppvisningar, som fårklippning och fårvallning, knektläger à la 1500-tal, barnaktiviteter för små och större barn, hantverkare med försäljning (tänk ull och får/lamm-relaterade produkter i alla möjliga former), matserveringar, kaffe med hembakat, glass av fårmjölk, utställningen ”Tovat med Viktoriaskolan F-6” samt prova på bordvävstol, broderi, spinna, karda och tova, renässansmarknad.

Gott om folk redan från start.
Gott om folk redan från start.Foto: Michael Ståhl
Annons

Ett bra program anser Helén Reinholdsson på Södra Kalmar läns fåravelsförening och hoppas och tror på många besökare.

– Vi hoppas väl på att det i alla fall kommer runt 5 000 besökare. Det brukar ligga runt där. Mellan 4 000 och 6 000 har vi haft det senaste åren, säger hon till Ölandsbladet några minuter efter invigningsfanfaren.

Tovat med Viktoriaskolan F-6.
Tovat med Viktoriaskolan F-6.Foto: Michael Ståhl

Nyheter i år?

– Ja, nyheter kommer ju alltid bland utställarnas produkter, de kommer med nyheter. Sen har vi ju nya utställare som inte har varit här någon gång tidigare. Två av dem har prova på-aktiviteter så då kan man prova på att brodera med yllegarner, sedan finns det kardor och spinnmaskiner så det är en nyhet i sig, att vi utökat möjligheterna att prova på i Drabantsalen.

Vad får man inte missa ?

– Man får inte missa att gå igenom alla ytor. Även övervåningen, så att man kan njuta av utsikten.

Invigningsceremoni på Fårets Dagar 2023.
Invigningsceremoni på Fårets Dagar 2023.Foto: Michael Ståhl

Fårets Dag har sedan starten av Skördefesten 1997 huserat på Borgholms Slott. I slutet av förra året kom beskedet att det inte skulle bli någon fortsättning, slottsledningen/kommunen sa nej.

Stora som små släpptes in, men först efter en vänlig ”check” från slottsvakternas sida, utsända från Calmar Renässansgille.
Stora som små släpptes in, men först efter en vänlig ”check” från slottsvakternas sida, utsända från Calmar Renässansgille.Foto: Michael Ståhl

I januari, efter en mindre proteststorm, bytte kommunen fot och öppnade återigen dörren för arrangören Södra Kalmar läns fåravelsförening.

”Man får inte missa att gå igenom alla ytor.”
Helén Reinholdsson
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons