Annons

Dags att testa varningssystemet på Öland

Fyra gånger om året testas varningssystemet ”Viktigt meddelande till allmänheten”. Idag är det dags för årets första test, vid klockan 15.00 börjar det tjuta på Öland.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 1 mars 2021
Fyra gånger om året testas varningssystemet ”Viktigt meddelande till allmänheten”
Fyra gånger om året testas varningssystemet ”Viktigt meddelande till allmänheten”Foto: MSB

Försvarsmakten meddelar att det idag är dags för att testa varningssystemet ”Viktigt meddelande till allmänheten” eller Hesa Fredrik som dess inofficiella namn har blivit.

Det kommer att ske klockan 15.00 idag. Då hörs under två minuters tid ett intervall av först sju sekunder signal, sedan 14 sekunders tystnad, om vartannat. När de två minuterna gått blir det först en längre paus av tystnad (90 sekunder) innan den 30 sekunder långa "faran över"-signalen avslutar testet.

Annons

Varningssystemet testas fyra gånger per år, klockan 15.00, den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Den på olika sätt tjutande signalen ska varna allmänheten vid akuta hotsituationer som krig, allvarliga bränder, gasutsläpp, hot mot vattenförsörjningen, extrema väderförhållanden och andra kritiska situationer. Signalen finns i fyra olika kategorier – beredskapslarm, flyglarm, viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och faran över.

Fakta

Varför Hesa Fredrik?

Larmet testades för första gången 1931 och även om dess officiella namn är Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) fick den snart sitt mer kända namn. Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, tyckte att den nya larmsignalen lät lika hes som han själv och uttrycket spred sig sedan snabbt, bland annat uppmärksammades namnet av Karl Gerhard.

Det var framför allt under andra världskriget och de närmast efterföljande åren då beredskapen fortfarande var hög som "Hesa Fredrik" och radions efterföljande VMA-sändningar fick en allt större roll.

Även i dag tänker man kanske på signalen som framför allt en varning i samband med krig eller terrorattacker, men den är så klart betydligt vanligare i samband med lokala väderfenomen eller bränder – såsom den stora branden i Västmanland sensommaren 2014.

Källa: Försvarsmakten

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons