Dags att dyka i diket igen: ”Lika jävligt som vanligt!”

– Tillväxten av gröna växter ska enligt uppgift vara god, säger ”expertkommentatorn” Björn Hedman inför öländskt SM.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Löttorp • Publicerad 24 april 2022 • Uppdaterad 25 april 2022
Senast det begav sig, SM i dikesdykning 2019.
Senast det begav sig, SM i dikesdykning 2019.Foto: Karolina Sörman

Det är givetvis SM i dikesdykning det handlar om, som gör comeback i Löttorp lördagen den 30 april. Och det är samma dike som vid senaste tävlingen 2019 som gäller, vilket återfinns strax bakom multiarenan vid Åkerboskolan.

– Det som alla har gått och väntat på. Och det är lika jävligt i diket som vanligt. Tillväxten av gröna växter ska enligt uppgift vara god!, säger Björn Hedman på Kalk som är en av arrangörerna.

Som vanligt handlar det om att på snabbast tid, iförd cyklop och simfötter, ta sig från ena till andra änden av diket – vari den fria sikten är tämligen obefintlig. Vinnaren blir SM-mästare och får åka till Wales för att tävla i VM senare i år.

I klippet det vinnande dyket 2019, då Åke Klasson från Västervik vann iklädd speedos:

Några har redan anmält sig, men det finns plats för fler.

– De sista två, tre åren före pandemin hade vi lite momentum och vi visste att det alltid var 10-12 personer som ställde upp. Nu har väl tyvärr lite av det försvunnit, säger Hedman som poängterar att du kan anmäla dig ända fram till tävlingsstart – och 100-lappen det kostar går till Högby IF.

– Men vi hoppas på många deltagare och räknar med stor publik och strålande sol!

Är dikesdykning inget för dig så kanske maskcharmning lockar mer – och det genomförs samma dag ett stenkast från diket. Det handlar om att i lag om två få upp så många maskar ur marken som möjligt under en viss tid. ”Tillåtna hjälpmedel är dynggrep/hötjuga och vedträn. Man får även spela musik för maskarna om man tror sig ha någon koll på maskars musiksmak. Man får inte gräva efter maskarna och man måste vara försiktig så de inte skadas under tävlingen, endast välmående maskar ger poäng”, skriver arrangören.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.