Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Cykla på Öland

Ölandsleden (tidigare Fyr till Fyr) är ett projekt som startade 2012 för att få till en ”Nationell cykelled” på Öland. Många väntar nu på att den skall bli klar, men det går naturligtvis alldeles utmärkt att cykla på Öland redan nu.
Foto: Staffan Arvegård

Ölands Cykeluthyrning finns i Borgholm, Mörbylånga och Kalmar. Racercykel, tandemcykel, mountainbike, elcykel, barncykel och vanliga standardcyklar. Totalt finns det över 200 cyklar samt cykeltillbehör och cykelkärror. Den som vill kan hyra cykeln på ett ställe och sedan lämna tillbaka den på ett annat.

Foto: Staffan Arvegård

Uthyrningsställena är bemannade från och med den 20 juni och cirka två månader framåt. Vill man hyra innan eller efter dess går det enligt överenskommelse.Hur många som cyklar på Öland finns det ingen statistik på. 2019 var antalet gästnätter omkring tre miljoner. Hälften bodde i egna stugor eller hos släkt och vänner och resterande kommersiellt.

Foto: Staffan Arvegård

– Det motsvarar mellan en halv och en miljon personer och hälften av dessa har säkert cyklat någon gång under sin vistelse på ön. Med en grov uppskattning hamnar vi på att 300 000 personer cyklar årligen, bofasta inte inräknade. De flesta har egna cyklar i sin stuga eller har med sig i husvagn/husbil. Det finns också många som hyr cykel
, säger Gunnar Kvarnbäck.

Långe Jan
Långe Jan
Foto: Staffan Arvegård

Många av dem som hyr cykel hos Ölands Cykeluthyrning i Borgholm cyklar till badstranden i Köpingsvik, Borgholms slott eller Solliden för en dagsutflykt.

– Vill man göra en längre tur blir det kustvägen förbi Äleklinta och vidare mot norra udden.

Foto: Staffan Arvegård

Av de som hyr cyklar i Mörbylånga är det en stor del som gör en dagstur.

– Till Capellagården, en sväng ut på Alvaret eller så tar man den fina cykelvägen mor Färjestaden med en avstickare till Beijershamn. För flerdagsutflykter är det Ottenby med södra udden som gäller, säger Gunnar Kvarnbäck.

Cykling

Gunnar Kvarnbäcks 29 favoritställen med cykel från norr till söder

Långe Erik
Trollskogen
Byxelkrok
Byrums raukar
Skäftekärr
Böda Sand
Kustvägen från Alvedsjö Bodar till Äleklinta
Gillberga stenbrott
Bruddesta
Stranden i Köpingsvik
Borgholm
Borgholms slottsruin
Solliden
Halltorps hage
Ismanstorps Borg
Rällaskogen
Gråborg
Ölands Djurpark
Capellagården
Nunnedalen vid Resmo
Sandby borg
Beijershamn
Mörbylånga
Eckelsudde med fåglar och sälkoloni
Penåsa rastplats mellan Kastlösa och Skärlöv
Stora Alvaret
Strandängarna på östra sidan
Eketorps Borg
Ottenby med Långe Jan

Det finns gott om stora besöksmål på Öland och alla är lätta att nå med cykel.

Några speciella cykelutflykter du rekommenderar på norra Öland?

– Cykla från Borgholm norrut till Alböke och därifrån ut till kusten vid Äleklinta. Följ kustvägen som går högt över det ofta glittrande vattnet i Kalmarsund. Kolla stenskulpturer, ”vikingabyn” Bruddesta Gillberga stenbrott, , den märkliga skurkvarnen i Jordhamn. Man kan fortsätta utmed kusten på utmärkt cykelväg ända upp till fyren Långe Jan vid Norra Udden. Via Löttorp och Föra kan man sedan komma över på östra sidan. Där finns ingen riktig cykelväg, men man får improvisera lite och östra landsvägen från Föra till Egby är för det mesta lågtrafikerad. Från Egby tar man sig via en mindre väg till Köpingsvik och så är man tillbaka i Borgholm. Den här turen är på drygt 160 km så man får räkna med 3 – 5 dagar beroende på ambitioner och dagsform och vad man har för cykel. Det finns gott om mat- och övernattningsställen på vägen, säger Gunnar.

På södra Öland rekommenderar Gunnar en tur som är cirka 13 mil. Den avverkas på 2-4 dagar beroende på vad man har för prioriteringar.

– Från Mörbylånga söderut till Risinge där man lämnar den lågtrafikerade landsvägen för att cykla ner till Kalmarsund. Man följer kusten cirka 2 kilometer på en fin cykelväg som leder upp till landsvägen igen och så småningom är man i Kastlösa mitt i ett av Sveriges allra bördigaste jordbruksområden. Och mitt i ett av Sveriges 15 världsarv- ”Södra Ölands odlingslandskap”. Härifrån går cykelvägen på den gamla järnvägsbanken över det karga och säregna Stora Alvaret. Mitt ute på Alvaret, vid Penåsa finns en liten skog med en fin rastplats vid en sedan länge övergiven banvaktarstuga. Man fortsätter så över Alvaret till Skärlöv och därifrån söderut på den lågtrafikerade östra landsvägen som går ungefär två km från Östersjön. Det är värt att göra en avstickare ner till havet över de sedan urminnes tider väl avbetade strandängarna. Längst åt söder vid Ottenby ligger Södra Udden med Långe Jan som är Sveriges högsta fyr. Vidsträckta ängar, betande får, kor och hjortar, fåglar, vindpinade träd och det omgivande havet gör det till den mest magiska av Ölands alla magiska platser.
Tillbaka till Mörbylånga via den nyanlagda cykelvägen med Kalmarsund ständigt i blickfånget, avslutar Gunnar Kvarnbäck.

Hans cykelintresse har funnits hela livet. Som 10-åring cyklade han tillsammans med sin kusin från Strängnäs till Enköping och tillbaka igen. Det var drygt tio mil. År 2007 cyklade han tillsammans med sin son Elias från Gibraltar hem till Öland.

Läs mer