Cykelstölderna ökar – mest runt Färjestaden

Av de cykelstölder som polisanmälts i år, har hälften skett under maj månad. Men polisen tror att det finns ett stort mörkertal, och uppmanar cykelägare att antingen polisanmäla eller göra efterforskningar kring sina stulna cyklar.
Öland • Publicerad 28 maj 2018
Flest cyklar stjäls i Färjestaden, och flera av dem vid gamla busstationen.
Flest cyklar stjäls i Färjestaden, och flera av dem vid gamla busstationen.Foto: Malin Edeborg

Tio cyklar har anmälts stulna på Öland i år. Fem av stölderna anmäldes under maj månad. Främst är det cykelägare i Färjestaden som har drabbats, där flera av cyklarna har försvunnit i närheten av den tidigare busstationen. Men stölder har även skett i Mörbylånga, Borgholm och Löttorp.

– Den här perioden brukar cyklar tillgripas. Det är bra cykelväder, men det har också gjorts iakttagelser tidigare i år då bilar stannat vid parkerade cyklar och kastat in en cykel i bilen för att sedan köra iväg, säger Thomas Lönnqvist som ändå tror att det är fler än tio cyklar som har stulits.

”Det finns nog ett stort mörkertal, eftersom många tror att det inte ger något att göra en polisanmälan. Det är synd.”

Det kan delvis bekräftas på sociala medier, där inläggen nu är många från ölänningar som efterlyser sina förlorade cyklar.

– Det finns nog ett stort mörkertal, eftersom många tror att det inte ger något att göra en polisanmälan. Det är synd, för vi har en mycket väl fungerande hittegodsavdelning, säger Thomas Lönnqvist.

Enligt honom är det långt ifrån alla cyklar som stjäls för vidare försäljning. En del behöver transportera sig en längre sträcka, och lämnar sedan cykeln när den inte längre behövs.

– Då kanske någon lämnar in den. De flesta som blivit av med sina cyklar hör nog av sig till hittegodset, men gör misstaget att ringa ganska snart efter stölden. Ibland kan det ta ett tag innan vi får in cyklarna, så det är värt att ringa fler gånger.

För den som gör anspråk på sin cykel, gäller det att kunna ge en utförlig beskrivning för att få den tillbaka.

– Om du gör en polisanmälan, eller ringer hittegodsavdelningen, så ökar åtminstone chanserna att du får din cykel tillbaka.

Cyklar som lämnas in till polisens hittegodsavdelning i Kalmar eller Borgholm, förvaras där i tre månader. Därefter lämnas de till en auktionsfirma, eller slängs om de är i dåligt skick.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.