Annons

Covid ökar igen: Dystra råden – ”Stanna hemma vid symptom”

Mardrömsbeskedet – nu ökar covidfallen här igen och du ska vara extra försiktig om du har symptomen: ”Stanna hemma och jobba om det går”.
– Då ska du vara försiktig och inte träffa andra, hålla avstånd.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland/Kalmar län • Publicerad 31 oktober 2023
Smittläget allvarligare igen. Senaste dygnet har 23 personer legat inne för covid i regionen.
Smittläget allvarligare igen. Senaste dygnet har 23 personer legat inne för covid i regionen.Foto: Tempura, Arkiv

En minst sagt trist comeback. Runt om i landet kommer flera rapporter om att antalet covidfall slår i taket. Även i region Kalmar är det en klart uppåtgående trend.

– Det stämmer att smittan ökar här nu.

Annons

49 positiva fall förra veckan (42), 22 fall vecka 41 och 36 fall fall vecka 41. Att jämföra med väldigt låga siffror dessförrinnan.

– Statistiken är ju inte alls lika bred som förut, eftersom de enda som testas är de som söker vård och folk på personligt boende.

Senaste dygnet har 23 personer legat inne för covid i regionen.

– Har du luftvägssymptom nu så ska du vara försiktig och inte träffa andra, hålla avstånd. Sedan är det så smittsamt så det är svårt att skydda sig helt, säger Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare.

Hur ska man tänka med sitt arbete?

– Stanna hemma och jobba om det går. Sedan är det oootroligt svårt att säga var gränsen går, konstaterar Per-Åke.

– Men symptomen som du ska vara vaksam på är hosta, snuva, heshet, feber och andningsproblem om det går så långt. Även huvudvärk kan vara kopplat till covid. Just nu har vi ingen influensa än utan det är covid som dominerar.

”Man ska inte vara överdrivet rädd”
Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare.

Självtest är inget Regionen rekommenderar.

– Det är svårt att veta om det säkert är covid man har nu när det inte finns testning för allmänheten, det är väl om man tappar man lukt och smak då.

Inte heller vaccinering är längre aktuellt för vem som helst.

Annons

– Vi rekommenderar inte vaccinering för allmänheten nu utan det är om du är i riskgrupp, över 65 år eller har underliggande sjukdom.

Att den här ökningen kommer nu överraskar inte.

– Det är lite som förväntat, att det ska öka just nu i samband med höstlovet och mot jul. Vi har sett samma trend de andra åren, säger Per-Åke.

– Man ska inte vara överdrivet rädd. Covid är inte så farligt som i början av pandemin utan vi jämställer det med en luftvägsinfektion.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons