Annons

Covid-19: Vaccination med Modernas vaccin pausas

Kan eventuellt öka risken för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck.
Sverige • Publicerad 6 oktober 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Tero Vesalainen

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att Sverige pausar vaccinationerna med Modernas vaccin, för personer födda 1991 eller senare.

Det finns en farhåga att vaccinet kan leda till ökad risk för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck, hos främst unga pojkar och män. Den typen av inflammation går dock ofta över av sig självt utan att ge bestående men.

Här saknas innehåll

Annons

"Nya preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor pekar mot att sambandet framförallt är tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax, i synnerhet efter den andra dosen. Riskökningen ses inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, främst inom de två första veckorna", skriver Folkhälsomyndigheten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell anser inte att det finns någon anledning till oro.

"Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på", säger Tegnell i ett pressmeddelande.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons