Annons

Covid-19: Två nya fall av smitta - totalt sju smittade i länet

Under det senaste dygnet har 2 nya fall av covid-19 konstaterats i Kalmar län. Totalt antal konstaterade fall är nu 7.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar län • Publicerad 15 mars 2020
Två nya fall coronaviruset covid-19 har konstaterats i Kalmar län.
Två nya fall coronaviruset covid-19 har konstaterats i Kalmar län.Foto: Pressbilder

De senaste fallen är smittade under resa till Österrike och har identifierats genom kontaktspårning till ett tidigare bekräftat fall. Region Kalmar län har fortfarande kapacitet att provta personer med symtom som kommer från de riskområden som WHO definierar.

Annars koncentreras nu provtagningen till personer som behöver läggas in i samband med luftvägsinfektion och viss personal inom hälso- och sjukvården.

Annons

– Provtagningsstrategin har ändrats nationellt och syftar till att skydda de grupper som riskerar att bli svårt sjuka och till att minska smittspridningen inom vård och omsorg. Det gör vi bland annat genom att ta prov på de som kommer in med akuta luftvägssymtom och som behöver läggas in för sjukhusvård. Vi kommer också att provta hälso- och sjukvårdspersonal med nyckelfunktioner, om de har symptom. Symptomfri personal jobbar som vanligt. Prioriteringen av vilka som behöver provtas sker löpande och utifrån rådande situation, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Till allmänheten gäller rådet att den som har förkylningssymtom ska stanna hemma och undvika sociala kontakter. Två dagar efter att man är symtomfri igen kan man återgå till arbete och skola.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons