COVID-19: Snart måste ölänningarna testa sig själva – ”Det blir bättre”
Region Kalmar län har installerat en låda för provtagning av covid-19 i Borgholm utanför hälsocentralen. Det handlar om självtester och provtagningskiten går att hämta när som helst under lådans öppettider.
Testaren kan hämta och lämna själv trots symtom eller be någon annan göra det. När provtagningen görs måste det registreras på 1177 Vårdguidens e-tjänster vilket man når genom att logga in med sin e-legitimation.
Instruktioner om hur provtagningen och registreringen går till medföljer i provtagningspåsen. Provet kan användas av personer från sex år och uppåt.
Införandet av lådan i Borgholm innebär att den assisterade provtagning som tillhandahålls av hälsocentralen upphör. Sista dagen för assisterad provtagning blir den 5 november.
– Vi gör detta framför allt för att öka tillgängligheten vilket blir betydligt bättre med lådan. Man ska inte vara begränsad av om det finns tider att boka och så vidare, säger Andreas Delphin, samordnare på regionen och fortsätter:
– Sedan handlar det också om att avlasta vårdpersonal så att de kan fokusera på andra saker.
Är självtester lika tillförlitliga som assisterad testning?
– Det har svängt fram och tillbaka under hela pandemin men nu är bedömningen att det är lika tillförlitligt som assisterad testning. Eftersom självtesterna tar prover från tre lokaler; näsa, svalg och saliv.
Sedan den 1 november är rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att ovaccinerade fortsatt ska testa sig som vanligt vid symtom på covid-19, medan de allra flesta som är full-vaccinerade inte behöver göra det längre.
Ta reda på om du är en av dem som behöver testa sig
Om du är vaccinerad behöver du i de flesta fall inte testa dig för covid-19. Men tillhör du någon av följande grupper behöver du testa dig vid symtom även om du är vaccinerad:
• Personer som får symtom inom 14 dagar efter en resa i ett land utanför Norden.
• Personer som bor på SÄBO eller har hemtjänst.
• Äldre omsorgstagare på LSS-boenden.
• Personer som behöver vård eller behandling.
• Vård- och omsorgspersonal: Hälso- och sjukvårdspersonal, omsorgspersonal på SÄBO eller hemtjänst samt personal på LSS-boenden.
Personer som är en del av en smittspårning kan både behöva testa sig och vidta andra åtgärder enligt anvisningar från smittskyddsläkaren i regionen.
Källa: Folkhälsomyndigheten