Annons

COVID-19: Snart måste ölänningarna testa sig själva – ”Det blir bättre”

Den assisterade testningen i Borgholm kommer att upphöra och ersättas med en låda fullmatad med självtest, som bedöms vara lika tillförlitligt.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 3 november 2021
Den 5 november är sista dagen för testning av vårdpersonal, därefter gäller självtester.
Den 5 november är sista dagen för testning av vårdpersonal, därefter gäller självtester.Foto: Region Kalmar län

Region Kalmar län har installerat en låda för provtagning av covid-19 i Borgholm utanför hälsocentralen. Det handlar om självtester och provtagningskiten går att hämta när som helst under lådans öppettider.

Testaren kan hämta och lämna själv trots symtom eller be någon annan göra det. När provtagningen görs måste det registreras på 1177 Vårdguidens e-tjänster vilket man når genom att logga in med sin e-legitimation.

Annons

Instruktioner om hur provtagningen och registreringen går till medföljer i provtagningspåsen. Provet kan användas av personer från sex år och uppåt.

Införandet av lådan i Borgholm innebär att den assisterade provtagning som tillhandahålls av hälsocentralen upphör. Sista dagen för assisterad provtagning blir den 5 november.

– Vi gör detta framför allt för att öka tillgängligheten vilket blir betydligt bättre med lådan. Man ska inte vara begränsad av om det finns tider att boka och så vidare, säger Andreas Delphin, samordnare på regionen och fortsätter:

– Sedan handlar det också om att avlasta vårdpersonal så att de kan fokusera på andra saker.

Är självtester lika tillförlitliga som assisterad testning?

– Det har svängt fram och tillbaka under hela pandemin men nu är bedömningen att det är lika tillförlitligt som assisterad testning. Eftersom självtesterna tar prover från tre lokaler; näsa, svalg och saliv.

Sedan den 1 november är rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att ovaccinerade fortsatt ska testa sig som vanligt vid symtom på covid-19, medan de allra flesta som är full-vaccinerade inte behöver göra det längre.

Fakta

Ta reda på om du är en av dem som behöver testa sig

Om du är vaccinerad behöver du i de flesta fall inte testa dig för covid-19. Men tillhör du någon av följande grupper behöver du testa dig vid symtom även om du är vaccinerad:

• Personer som får symtom inom 14 dagar efter en resa i ett land utanför Norden.

• Personer som bor på SÄBO eller har hemtjänst.

• Äldre omsorgstagare på LSS-boenden.

• Personer som behöver vård eller behandling.

• Vård- och omsorgspersonal: Hälso- och sjukvårdspersonal, omsorgspersonal på SÄBO eller hemtjänst samt personal på LSS-boenden.

Personer som är en del av en smittspårning kan både behöva testa sig och vidta andra åtgärder enligt anvisningar från smittskyddsläkaren i regionen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons