Covid-19: Skolklass skickas hem efter flera fall

En klass på Smaragdskolan i Färjestaden får stanna hemma hela veckan då flera elever i klassen konstaterats smittade i covid-19.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Färjestaden • Publicerad 13 december 2021
Eleverna i en mellanstadieklass på Smaragdskolan får plugga hemifrån den här veckan.
Eleverna i en mellanstadieklass på Smaragdskolan får plugga hemifrån den här veckan.

Skolveckan hann knappt börja innan den tog slut för en klass på Smaragdskolan i Färjestaden. På skolan går elever i klass 5 och 6 och i en av klasserna har flera elever testats positivt för covid-19.

Smaragdskolans rektor och skolledning har tillsammans med smittskyddet på Region Kalmar beslutat att skicka hem eleverna i den berörda klassen. Genom att låta eleverna arbeta hemifrån hoppas skolan bryta smittkedjan och därmed minska smittspridningen. Även de elever i klassen som är friska uppmanas att testa sig. Eleverna i klassen kommer inom kort få undervisning på distans.

– Det här är ett snabbt och självklart beslut tillsammans med smittskyddet. Vi vill göra vad vi kan för att bryta smittspridningen och skydda andra elever och vår personal, säger Mirja Westerlund, skolchef i Mörbylånga kommun.

En klass på Smaragdskolan får vända hem.
En klass på Smaragdskolan får vända hem.Foto: Malin Edeborg

Mörbylånga kommun hade för några veckor sedan många smittade men siffrorna har varit lägre de senaste veckorna. Om smittspridningen åter har ökat på skolorna i kommunen vill inte skolchefen svara på.

– Vi ser att vi haft enstaka fall här och var, ungefär som det ser ut i hela länet i stort. Men det är inte min sak att göra den bedömningen. Det är smittskyddet som har, och ska ha hela bilden.

Helst vill hon inte behöva stänga Smaragdskolan.

– Det hoppas jag verkligen inte ska behöva hända. Det är viktigt för våra barn och elever att vi håller våra skolor och verksamheter igång. Och här behöver vi alla hjälpas åt genom att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och att vara uppmärksamma på symtom och stanna hemma och testa oss.

”Vi vill göra vad vi kan för att bryta smittspridningen och skydda andra elever och vår personal.”
Skolchef Mirja Westerlund
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.