Covid-19: Så är läget i länet

Länsstyrelsen presenterade under onsdagen deras senaste lägesbild över coronakrisen i länet. Det är en sammanfattning av hur situationen har förändrats de senaste veckorna.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar län • Publicerad 20 januari 2021
Länsstyrelsen presenterade idag deras senaste lägesbild över coronakrisen i länet.
Länsstyrelsen presenterade idag deras senaste lägesbild över coronakrisen i länet.Foto: Pressbild

Länsstyrelsen förklarar i lägesbilden att smittspridningen är fortsatt hög i länet. Antalet inneliggande för vård och intensivvård är på en fortsatt hög nivå. Region Kalmar län har aktiverat krislägesavtal för vissa personalgrupper för att klara vårdsituationen. Många kommuner redovisar också fortsatt stort tryck på vård- och omsorgspersonal på grund av hög sjukfrånvaro och ökad arbetsbelastning för att hantera vaccination av omsorgstagare.

Vaccination av personal inom vård och omsorg pågår och nästa vecka får de första personerna i kommunernas särskilda boenden sin andra dos. På tur därefter är gruppen 70 plus. För att vaccinera den breda gruppen, personer 18-69 år, upphandlar Region Kalmar län nu tjänsten att vaccinera. Målet är att alla i Kalmar län ska erbjudas vaccination innan sommaren.

De kan också meddela att färre lät testa sig förra veckan mot pågående covid-19, jämfört med veckan innan. I smittspårningen märks smittspridning mellan de som samlats och firat jul och nyår tillsammans.

Under veckan kommer Länsstyrelsen att göra sina första tillsynsbesök enligt den nya covid-19-lagen. Länsstyrelsen har också en roll i att stödja och ge råd utifrån lagen. Genom lagen ska trängsel och smittspridning begränsas inom verksamheter som handel, gym och sportanläggningar, kollektivtrafik och allmänna sammankomster.

Ihop med skolstarten valde de flesta av länets högstadieskolor, på inrådan av länets smittskyddsläkare, att bedriva distansundervisning fram till och med denna veckas utgång. Smittskyddsläkaren kommer inte att förlänga den generella rekommendationen, men möjligheten att bedriva distansundervisning finns kvar och kan beslutas om det behövs.

Fakta

Utmaningar för länets aktörer

Länsstyrelsens syn på utmaningar i länet:

• Hantera effekterna av en ökad smittspridning, personalbortfall och oro inom verksamheterna.

• Nå ut med information till allmänheten och verksamhetsutvecklare om vad som gäller för olika verksamheter kopplat till rekommendationerna och den nya tillfälliga covid-19-lagen.

• Förbereda och genomföra vaccination mot covid-19 på ett samordnat sätt för länets invånare.

• Hantera informationströtthet och motivera allmänheten att följa de nationella råden samt att testa sig vid symtom.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.