Annons

Covid-19: Region Kalmar län ändrar rutiner för provtagning

Fokus flyttas nu från att leta fall bland befolkningen till att skydda de grupper som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar län • Publicerad 14 mars 2020
Region Kalmar län följer Folkhälsomyndigheten och ändrar rutinerna för provtagning av covid-19.
Region Kalmar län följer Folkhälsomyndigheten och ändrar rutinerna för provtagning av covid-19.

Region Kalmar län följer Folkhälsomyndigheten och ändrar rutinerna för provtagning.

Fokus flyttas nu från att leta fall bland befolkningen till att skydda de grupper som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19.

Annons

Resurserna för provtagning prioriteras till patienter som behöver läggas in på sjukhus och för personal som jobbar inom vård och omsorg.

Det innebär att provtagning inte är aktuellt för symtomfria personer även om de varit exponerade för covid-19. Patienter med luftvägsinfektion som inte kräver inneliggande vård provtas inte utan får uppmaningen att stanna i hemmet och undvika sociala kontakter.

– Det är viktigt att värna riktigt äldre personer och personer med andra bakomliggande sjukdomar eftersom de tillhör dem som riskerar att bli värst sjuka, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Rådande läge i Kalmar län

Inga nya fall har konstaterats bland dem som är provtagna under det gångna dygnet. Hittills är 110 prov gjorda av personer från länet varav 5 personer konstaterats med covid-19.

Råd till allmänheten

Den som blir sjuk med förkylningssymtom som snuva, hosta och feber ska stanna hemma. Först då man varit symtomfri i två dagar kan man återgå till jobb och skola.

Undvik smitta andra, besök inte äldre personer om du känner dig det minsta förkyld.

Följ egenvårdsråd på 1177.se

När egenvård i hemmet inte räcker kontaktas 1177 Vårdguiden på telefon för sjukvårdsrådgivning.

Annons

Allmän information finns på Krisinformation.se eller Folkhälsomyndigheten.se. Har du trots det frågor kan du ringa 113 13.

Alla kan bidra att inte sprida smitta genom att tvätta händerna noga och nysa och hosta i armvecket.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons