unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Covid-19: Region Kalmar inför hushållsisolering

Region Kalmar län inför hushållsisolering på Folkhälsomyndigheten rekommendation. Det innebär att andra familjemedlemmar ska vara hemma om en är sjuk.
Region Kalmar inför hushållsisolering.
Region Kalmar inför hushållsisolering.
Foto: Maria Wiell

I förra veckan beslutade Folkhälsomyndigheten om riktlinjer för hemisolering av hushållskontakter.

– Från det att en person i ett hushåll testats positiv för covid-19, ska alla i hushållet agera som om de också testats positivt för covid-19 och undvika kontakter med andra, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Enligt riktlinjerna ska man stanna hemma i minst sju dagar även om man inte har symtom. Kan man jobba hemifrån gör man det, annars utgår smittbärarpenning från Försäkringskassan.

– Detta är förhållningsregler som behandlande läkare ger och den som omfattas kommer att bli kontaktad av smittspårningsenheten, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Med andra ord kan man inte själv välja om man ska stanna hemma om en familjemedlem är sjuk, inte heller arbetsgivaren kan bestämma det.

Barn i grundskolan och ungdomar i gymnasiesärskola ska gå till skolan som vanligt.

– Folkhälsomyndigheten bedömer att barn visst kan smittas men att de inte är motorn i pandemin. Det är viktigt att de går i skolan och skolplikt gäller. Däremot bör barn inte delta i några fritidsaktiviteter eller umgås med kompisar på fritiden.

Region Kalmar har nu också ytterligare ett verktyg att använda sig av.

– Det finns ett antal allmänna råd som vi vid behov kan använda som att begränsa resandet till två timmar, undvika kollektivtrafik och andra saker.

quote
Vi har mindre trängsel, lite sämre förbindelser, färre studenter och färre evenemang. Summan av detta kan vara en anledning till mindre smitta.

På många håll i landet och i världen har smittan ökat kraftigt. Region Kalmar har fortsatt väldigt få fall, men en liten ökning har märkts av de sista veckorna.

– Jag tror att vi ser början till samma ökning här som runt om i landet. Att luften är kallare och att vi är mer inomhus kan spela in, säger Labbé Sandelin.

Men i nuläget har Kalmar län få falla av smittade jämfört med andra regioner. Det tror Lisa Labbé Sandelin beror på en kombination av faktorer.

– En del kan vara att vi har mindre av allt. Vi har mindre trängsel, lite sämre förbindelser, färre studenter och färre evenemang. Summan av detta kan vara en anledning till mindre smitta.

Dessutom är Region Kalmar väldigt ambitiösa vad gäller smitt spårningen menar regiondirektör Ingeborg Eriksson.

– En förklaring till det gynnsamma smittläget kan vara den omfattande smittspårning som sker genom vilken numera drygt två tredjedelar av alla bekräftade fall upptäcks. Samtidigt vet vi att utvecklingen snabbt kan vända, inte minst ser vi det i många andra län just nu. Därför är det oerhört viktigt att vi fortsätter att hålla i och hålla ut.