Annons

Covid-19: Planerade operationer flyttas fram

Från idag, tisdag skjuts vissa planerade operationer upp vid Länssjukhuset i Kalmar. Även sjukhusen i Oskarshamn och Västervik kan komma att beröras. Anledning är brist på personal då många medarbetare är hemma på grund av sjukdom eller vårdar sjuka barn.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar län • Publicerad 17 mars 2020
På grund av personalbrist skjuts vissa planerade operationer in vid länets sjukhus.
På grund av personalbrist skjuts vissa planerade operationer in vid länets sjukhus.

Ledningen vid länssjukhuset har tagit beslutet att börja skjuta upp planerade operationer för att säkerställa att akuta och högprioriterade operationer kan genomföras.

– De nya föreskrifterna om att personal ska vara hemma även vid lättare förkylningssymtom gör att vi behöver se över vår bemanning. Därför drar vi nu ner en del av de planerade operationerna för att frigöra operationsutrymme. Akuta operationer och operationer av cancer och de mest sjuka prioriteras. Det är ungefär samma läge som vi har i semestertider, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Annons

Det är svårt att säga i dagsläget hur länge och i vilken omfattning vården kommer att påverkas. Även vissa mottagningar kan behöva justera sin verksamhet. Alla patienter som berörs av förändringar kommer att bli kontaktade av vården.

Under måndagen redovisades inga nya fall av covid-19, men det betyder inte att det inte kan finnas fler fall. I fortsättningen kommer nämligen inte alla misstänkta fall att provtas.

– Just nu finns inga tecken på samhällsspridning i vårt län, men så ligger vi också några veckor efter de större regionerna, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

I slutet av förra veckan ändrades riktlinjerna för provtagningarna. Syfte är nu att med provtagning skydda hälso- och sjukvården och de som riskerar att bli svårt sjuka.

De som provtas är:

* Patienter som är så allvarligt sjuka i luftvägsinfektion att de behöver sjukhusvård.

* Personal inom sjukvård och äldreomsorg på nyckelfunktion. Beslut tas av sjukhuschef eller motsvarande.

De som inte provtas är:

* Symtomfria personer.

* Personer med lindriga symtom som inte behöver sjukhusvård.

* Personer som insjuknat i luftvägsinfektion efter resa i riskområde. Enligt nationella riktlinjer.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons