Covid-19 ökar - men svenskarna tänker fira jul med släkten

En ny undersökning visar att fler svenskar kommer fira jul med släkten och att det även kommer köpas fler julklappar.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 13 december 2021
En ny undersökning visar att fler svenskar kommer fira jul med släkten och att det även kommer köpas fler julklappar.
En ny undersökning visar att fler svenskar kommer fira jul med släkten och att det även kommer köpas fler julklappar.Foto: gilaxia

Trots att Covid-19 ökar kommer svenskarna att fira jul med familj och släkt, precis som innan pandemin. Förra julen uppgav 7 av 10 att julfirandet skilde sig åt till följd av pandemi och restriktioner – men julen 2021 väljer majoriteten av svenskarna att samlas igen. Det visar en undersökning som företaget Origo Group har låtit göra.

Undersökningen visar också att andelen julklappar som handlades via nätet ökade förra året främst för att undvika trängsel men också för att utbudet upplevedes bättre och det kändes enklare. Den trenden håller i sig även i år men i år ska det handlas fler julklappar än förra året. 17 procent menar att de kommer öka sitt julklappsinköp detta år jämfört med 5 procent år 2020.

En anledning till fler julklappar kan vara att 6 av 10 svenskar i år kommer att fira jul med familj, släkt och vänner utanför det egna boendet. Under julen 2020 var motsvarande siffra 3 av 10 svenskar. Förra året firade även 12 procent av Sveriges befolkning jul ensam men inför årets jul har siffran minskat till 7 procent vilket innebär att färre personer sitter ensamma under julen.

– I år planerar dubbelt så många svenskar kommer fira jul ihop med släkt och vänner utanför det egna boendet, jämfört med 2020. Detta kan bero på vaccination och att vi just nu inte har några restriktioner som sätter stopp för julfirandet 2021, säger Karin Hedelin-Lundén, affärsområdeschef på Origo Group, i ett pressmeddelande.

Undersökningen bygger på 1 023 svar via en riksrepresentativ webbpanel och gjordes förra veckan.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.