Annons

Covid-19: Många håller avstånd – Upplever att andra inte gör det

Länsstyrelsens undersökning om covid-19 har fått ett intressant resultat. Många upplever att de håller avstånd men att andra inte gör det.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar län • Publicerad 18 maj 2021
Foto: Hydromet

Länsstyrelsen har gjort en enkätundersökning om covid-19 i Kalmar län och meddelar nu resultatet. Den visar bland annat att 9 av 10 hävdar att de själva följer restriktionerna och håller avstånd till andra, men bara 1 av 5 menar att andra gör samma sak.

Undersökningen gjorde länsstyrelsen via sin Facebooksida mellan 3-9 maj. Syftet var att samla in information kring efterlevnaden av de restriktioner och rekommendationer som rör covid-19 i länet.

Annons

– Vi hoppas kunna använda svaren som inspiration till kommande kommunikationsinsatser. Resultatet ger också värdefull information till de av våra handläggare som arbetar med tillsyn enligt covid-19-lagen. Vi ser dock på resultatet som en fingervisning eftersom vi inte gjort ett slumpmässigt, representativt urval, säger Christina Karlberg, kommunikationschef för länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

779 personer deltog i undersökningen. 76 procent var kvinnor och 23 procent män. Majoriteten var i åldern 40-69 år.

Fakta

Resultatet från undersökningen

• 64 procent svarade att de upplevde trängsel (mindre än 2 meters avstånd) någonstans under veckan innan undersökningen.

• På frågan "I vilken typ av miljö upplevde du trängsel?" svarade hela 61 procent "I matbutiken". På plats nummer två kom "På mitt arbete" där 20 procent upplevde trängsel.

• Endast 22 procent upplevde att alla runt omkring respekterade rekommendationerna och försökte hålla avstånd (minst 2 meter) veckan innan undersökningen. 37 procent svarade ”delvis” och 40 procent svarade ”nej”.

• Hela 87 procent menade att de själva försökte hålla avstånd (minst 2 meter) till alla de mötte den senaste veckan.

• 55 procent umgicks inte med någon utanför det egna hushållet den senaste veckan. 34 procent umgicks med enstaka släktingar och/eller vänner utomhus. 10 procent umgicks med släkt eller vänner och 1 procent umgicks med nya bekantskaper.

• På frågan ”Följer du de restriktioner som finns” svarade 40 procent ”Ja, alltid” och 46 procent ”Ja, delvis”. 2 procent svarade ”Nej, inte alltid” och 12 procent svarade att de försöker men att vissa rekommendationer är otydliga.

• 9 procent av respondenterna har haft bekräftad covid under de senaste sex månaderna, 91 procent har inte haft det. (Detta följer den nationella statistiken, att 1 av 10 har haft covid.)

• 10 procent av respondenterna har blivit fullvaccinerade och 40 procent har fått en dos vaccin. 45 procent ska vaccinera sig när de får och 5 procent vill inte vaccinera sig.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons