Covid-19 klassas inte längre som allmänfarlig sjukdom

Trots att covid-19 från 1 april inte längre klassas som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom vill Region Kalmar län betona att det inte betyder att pandemin är över.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 1 april 2022
Foto: Maksim Tkachenko

För närvarande är omkring 30-talet patienter inlagda på länets tre sjukhus med covid-19 och fortfarande avlider patienter av sjukdomen.

– Efter två år med kraftig belastning av sjukvården i länet ser vi att sjukdomen kommer att finnas kvar under överskådlig tid även om den ändrat karaktär. Det är något vi får förhålla oss till. Smittspridningsläget avgör hur vi arbetar och det har inte förändrat sig. Därför gäller fortsatt restriktivitet vid exempelvis besök på vårdavdelning, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Samtidigt understryker han att det inte betyder att covid-19 alltid är huvudanledning till att man är inlagd. I en del fall är patienten inlagd för något annat men konstateras också ha covid-19 vid provtagning.

– Covid-19 är fortsatt anmälningspliktig och ska fortsätta att smittspåras i verksamheter som vårdar eller har omsorg om personer med en hög risk att bli allvarligt sjuka av covid-19. Det förekommer fortfarande en betydande smittspridning även om de flesta inte behöver söka sjukvård. Det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom i covid-19 är att vaccinera sig. Fortfarande är det en av tio över tolv års ålder som inte tagit någon dos alls, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i pressmeddelandet.

Om man får symtom som kan bero på covid 19 gäller som tidigare att stanna hemma, undvika kontakter och först när man varit symtomfri i två dygn gå tillbaka till jobbet.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.