GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Covid-19: Från fredag kan alla kan testa sig själva

Från och med fredag ska alla i Kalmar med symtom på covid-19 hämta ett självtest och testa sig själv. Region Kalmar har kapacitet för 5000 tester i veckan.
Kalmar län • Publicerad 23 juni 2020 • Uppdaterad 23 juni 2020
Regiondirektör Ingeborg Eriksson hoppas att upp till 5000 personer per vecka kan testa sig,
Regiondirektör Ingeborg Eriksson hoppas att upp till 5000 personer per vecka kan testa sig,

På Öland finns självtest, från fredag, att hämta i Mörbylånga, Borgholm och Löttorp. I Mörbylånga på Apoteket Kronan och i Borgholm i anslutning till hälsocentralerna. I Löttorp får man hjälp med testet av personal på hälsocentralen.

– Vi har skrivit avtal med InfoSolutions och Apoteket AB för att snabbt komma igång med en bredare testning. Totalt beräknar vi att kunna erbjuda 4 500-5 000 tester per vecka, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Självtestet innebär att man tar prov på sig själv med provtagningspinne i näsa och i svalg. Sedan lämnas provet in på samma ställe som man hämtat det. I normalfallet finns svar på provet inom 48 timmar. Svaret får man genom att logga in på 1177.se.

För att kunna hämta ut ett självtest måste man först logga in på 1177.se med BankID och boka en tid för att hämta sitt test. Har man inte möjlighet att skaffa sig e-legitimation ska man vända sig till sin hälsocentral.

För utländska medborgare gäller att de ska vända sig till närmaste hälsocentral. Alla som vistas i Kalmar län och som har symtom förenliga med covid-19 ska kunna hämta ut ett självtest.

Om man har symtom ska man inte hämta testet själv utan använda sig av ett ombud med fullmakt.

Vid positivt svar – vilket påvisar covid-19 – får man förhållningsregler och information om skyddsplikt. Man kan också komma att kontaktas av sjukvårdspersonal för smittspårning.

– Vi håller på att bygga upp ett centralt smittspårningsteam. Teamet kommer att göra en utökad smittspårning i de fall där det bedöms nödvändigt för att minska smittspridningen. Idag sker utökad smittspårning i känsliga miljöer som särskilda boenden och LSS-boenden samt inom sårbara verksamheter. Vi utökar nu successivt smittspårningskapaciteten ytterligare, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Testet gratis eftersom det är en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Men förutsättning är att man har symtom.

Fakta

Här hämtas hemtesten

Borgholm: I anslutning till Borgholms hälsocentral.

Löttorp: I anslutning till Löttorp hälsocentral. Assisterad provtagning.

Mörbylånga: Apoteket Kronan.

Kalmar: Apoteket Sundet, Länssjukhuset, apoteket Baronen, Kvarnholmen, apoteket Hinden, Berga centrum, apoteket Trångsundsvägen, Hansa city och apoteket Solvändan, Lindsdal.

Västervik: Apoteket Lejonet, Västerviks sjukhus och apoteket Tullporten, Centrumgallerian.

Vimmerby: I anslutning till Vimmerby hälsocentral.

Hultsfred: Apoteket Kronan.

Högsby: Apoteket Malen.

Oskarshamn: Apoteket Lejonet.

Nybro: Apoteket Lönnen.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer