1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Covid-19: Från fredag kan alla kan testa sig själva

Från och med fredag ska alla i Kalmar med symtom på covid-19 hämta ett självtest och testa sig själv. Region Kalmar har kapacitet för 5000 tester i veckan.
Regiondirektör Ingeborg Eriksson hoppas att upp till 5000 personer per vecka kan testa sig,

På Öland finns självtest, från fredag, att hämta i Mörbylånga, Borgholm och Löttorp. I Mörbylånga på Apoteket Kronan och i Borgholm i anslutning till hälsocentralerna. I Löttorp får man hjälp med testet av personal på hälsocentralen.

– Vi har skrivit avtal med InfoSolutions och Apoteket AB för att snabbt komma igång med en bredare testning. Totalt beräknar vi att kunna erbjuda 4 500-5 000 tester per vecka, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Självtestet innebär att man tar prov på sig själv med provtagningspinne i näsa och i svalg. Sedan lämnas provet in på samma ställe som man hämtat det. I normalfallet finns svar på provet inom 48 timmar. Svaret får man genom att logga in på 1177.se.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

För att kunna hämta ut ett självtest måste man först logga in på 1177.se med BankID och boka en tid för att hämta sitt test. Har man inte möjlighet att skaffa sig e-legitimation ska man vända sig till sin hälsocentral.

För utländska medborgare gäller att de ska vända sig till närmaste hälsocentral. Alla som vistas i Kalmar län och som har symtom förenliga med covid-19 ska kunna hämta ut ett självtest.

Om man har symtom ska man inte hämta testet själv utan använda sig av ett ombud med fullmakt.

Vid positivt svar – vilket påvisar covid-19 – får man förhållningsregler och information om skyddsplikt. Man kan också komma att kontaktas av sjukvårdspersonal för smittspårning.

– Vi håller på att bygga upp ett centralt smittspårningsteam. Teamet kommer att göra en utökad smittspårning i de fall där det bedöms nödvändigt för att minska smittspridningen. Idag sker utökad smittspårning i känsliga miljöer som särskilda boenden och LSS-boenden samt inom sårbara verksamheter. Vi utökar nu successivt smittspårningskapaciteten ytterligare, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Testet gratis eftersom det är en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Men förutsättning är att man har symtom.

Fakta:

Här hämtas hemtesten

Borgholm: I anslutning till Borgholms hälsocentral.
Löttorp: I anslutning till Löttorp hälsocentral. Assisterad provtagning.
Mörbylånga: Apoteket Kronan.
Kalmar: Apoteket Sundet, Länssjukhuset, apoteket Baronen, Kvarnholmen, apoteket Hinden, Berga centrum, apoteket Trångsundsvägen, Hansa city och apoteket Solvändan, Lindsdal.
Västervik: Apoteket Lejonet, Västerviks sjukhus och apoteket Tullporten, Centrumgallerian.
Vimmerby: I anslutning till Vimmerby hälsocentral.
Hultsfred: Apoteket Kronan.
Högsby: Apoteket Malen.
Oskarshamn: Apoteket Lejonet.
Nybro: Apoteket Lönnen.

Läs mer

Sport

Degis föll tungt i comebacken

”Det trodde jag aldrig”

Sport

Slut: Tung comeback på Alunvallen

SSG gästade Degerhamn i den sista ÖM-kvarten.

Öland

Dieselstöld på camping

Trots stark diesellukt sa de två personerna att de inte visste något alls om den diesel som ordningsvakterna på campingen nyss sett slangas ur en traktorgrävare.

Öland

Färjestaden: Polisen vill ha tips om branden

Nu efterlyser polisen tips från allmänheten, om någon sett eller hört något som kan sättas i samband med branden.

Öland

Kronprinsessan Victoria firades på Öland

Under tisdagskvällen firas kronprinsessan Victoria med konsert i Borgholms slottsruin.

Öland

Borgholm: Väktare för att hålla avstånd

Borgholms kommun har beslutat att anlita väktare/värdar i Borgholms stad för att på så sätt bidra till att uppmärksamma vikten av att hålla avstånd.