Annons

COVID-19: 90 elever borta från öländska skolan – Tufft läge: ”Vi var rädda för det”

Det är hög frånvaro på skolorna i kommunen just nu. På slottsskolan är 90 elever borta och läget beskrivs som tufft. Nu lyfts frågan om vaccin även till barn.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholms kommun • Publicerad 8 september 2021 • Uppdaterad 10 september 2021
Det är ett tufft läge för skolorna i kommunen. På grund av förkylningssytom är frånvaron väldigt hög.
Det är ett tufft läge för skolorna i kommunen. På grund av förkylningssytom är frånvaron väldigt hög.Foto: skynesher

Enligt uppgifter till Ölandsbladet är 90 elever borta på grund av sjukdom från Slottsskolan vilket är cirka en tredjedel av det totala elevantalet.

– Det stämmer och vi har hög frånvaro överhuvudtaget bland vuxna och barn inom alla våra skolor. Men det ser lite olika ut. Det är rätt lugnt i Löttorp och på förskolorna i norra delen men det är mer i Borgholm och i den södra delen, säger utbildningschefen Roland Hybelius.

Annons

– Det beror på att alla ska stanna hemma vid minsta symtom vilket är helt rätt och sedan är det lite längre väntetider på att testa sig nu. Det kommer att vara såhär i några veckor och förhoppningsvis lägger det sig.

Har ni några bekräftade coivd-fall?

– Nej inte i nuläget men det kan ändras allt eftersom fler testar sig. Vi har haft ett fall efter sommaren.

Utbildningsförvaltningen är inte förvånade över den stora sjukfrånvaron. September brukar vara en månad med mycket förkylningar och även förra året hade de väldigt hög frånvaro.

– Vi vi var rädda för att det skulle bli såhär även i år. Det blir lätt så att förkylningar sprids när alla samlas igen efter sommaren.

Hur påverkar det verksamheten?

– Eleverna kan få uppgifter att göra hemma om de inte är för sjuka men vuxna blir också sjuka och det är kämpigt att få in vikarier.

Har ni fått ställa in lektioner?

– Nej, så illa är det inte i dagsläget. Vi har lyckats få in vikarier och det är lättare nu i och med att de flesta vuxna är vaccinerade och man vågar vikariera.

Han tycker Borgholms kommun har klarat sig förhållandevis bra under pandemin.

Annons

– Vi har totalt haft fyra veckors distansundervisning för högstadieeleverna på hela den här tiden och har sluppit de största avbrotten. Men vi fortsätter påminna om att vi ska vara försiktiga för att undvika det även i fortsättningen.

Hur ser du på att flera restriktioner lättar den 29 september?

– Det är något man kan fundera över när man släpper dem och återgår till det normala. Eleverna i skolorna är inte vaccinerade. Vi har inte längre någon laglig rätt att ha distansundervisning som förebyggande åtgärd.

– Vi uppmanar till att hålla avstånd och har undervisning utomhus så mycket som möjligt. Det är det vi kan göra, regeringen och utbildningsministern har varit tydliga med att barnen ska vara i skolan och för undervisningen är det bäst.

Tycker du att även barn ska erbjudas vaccin?

– Våra grannländer erbjuder barn från 12 år detta och är det säkert så tycker jag att det borde vara bra att även våra barn får det. Vi vet inte hur virus kan muteras i framtiden och i slutändan handlar det om att skydda varandra. Ju fler som är vaccinerade desto bättre är det. Även barn kan bli sjuka och fara illa av detta.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons