unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Coronasmitta inom hemtjänsten i Borgholms kommun

En omsorgstagare inom hemtjänsten i Borgholms kommun är konstaterad smittad av coronaviruset.
Socialchefn Anna Hasselbom Trofast meddelar att en omsorgstagare inom hemtjänsten i Borgholms kommun smittats av coronaviruset.
Socialchefn Anna Hasselbom Trofast meddelar att en omsorgstagare inom hemtjänsten i Borgholms kommun smittats av coronaviruset.
Foto: Andreas Yngvesson

Det första fallet av coronasmitta inom omsorgen i Borgholms kommun har konstaterats.

Det handlar om en omsorgstagare inom hemtjänsten. Ett begränsat antal medarbetare arbetar nu hos den smittade och de använder skyddsutrustning i enlighet med gällande riktlinjer, meddelar Borgholms kommun.

I nuläget är det oklart hur personen har smittats.

– Vi tar den här situationen på stort allvar och gör allt för förebygga smittspridning och fortsätta skydda våra riskgrupper och stötta vår personal i detta, säger Anna Hasselbom Trofast, socialchef.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Att det har dröjt innan vi har fått smittan hit till vår kommun har skapat förutsättningar att nu hantera det lugnt och professionellt. Personal och chefer har hunnit få utbildning och information om skyddsmaterial, hygienrutiner, smittvägar och om viruset. Vi har också hunnit dra lärdomar av andra kommuner i länet som har drabbats före oss.

Anna Hasselbom Trofast har idag, fredag, tillsammans med, Christina Bengtsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska och Maria Svanborg, verksamhetschef för äldreomsorgen varit ute i personalgrupperna för att nå ut med den här informationen.

– De anställda har då haft möjlighet att ställa frågor och få svar på hur vi hanterar den här situationen, vilket förhoppningsvis ska skapa ett lugn, säger Christina Bengtsson.

Kommunen jobbar enligt de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten gått ut med. Två sjuksköterskor har även fått en fördjupad utbildning och har utbildat övriga inom verksamheterna för att alla ska känna sig trygga med att använda materialet. Då har även vikten av att följa de basala hygienrutinerna tagits upp.

Folkhälsomyndigheten har nu i veckan lämnat över till kommunerna att besluta vilka skyddsmaterial som ska användas. Smittskydd och vårdhygien på Region Kalmar kommer att arbeta fram riktlinjer med instruktioner som kommer att gälla för hela länet.

Kommunen kommer inte att gå ut med namn eller område med hänsyn till den personliga integriteten.