Annons

Coronalarmet - Borgholm i stabsläge: ”Eliminera risken för smittspridning”

Borgholms kommun går upp i stabsläge med anledning av coronalarmet.
– Allt vi gör nu görs för att eliminera risken för smittspridning, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 12 mars 2020
Borgholms kommun går upp i stabsläge och vidtar en rad av åtgärder på grund av coronalarmet.
Borgholms kommun går upp i stabsläge och vidtar en rad av åtgärder på grund av coronalarmet.Foto: Clara Hoogland

Borgholm sätter in en rad av åtgärder på grund av coronaviruset där fyra personer i länet har konstaterad smitta.

På listan över de beslut kommunstyrelsens arbetsutskott fattade under förmiddagen i dag (torsdag) finns bland annat att personal som visar symtom på förkylningar eller sjukdom ska stanna hemma, detsamma gäller för barn i förskola och skola.

Annons

Samtidigt ställs deltagande på konferenser och utbildningar in och kommunen uppmanar de anställda att ”fundera över nödvändigheten i att göra resor i tjänsten likväl som privat”.

Även Jobbmässan på Ölands Köpstad nästa vecka är inställd.

– Vi gör som många andra kommuner i landet och allt vi gör nu görs för att eliminera risken för smittspridning. Det finns inga konstaterade fall här, men de som är mest sköra måste skyddas och även vår personal är i detta sammanhang en riskgrupp. Våra verksamheter måste fungera, säger kommunalrådet Ilko Corkovic när han förklarar bakgrunden till åtgärdspaketet.

Kommunen går även upp i stabsläge där staben, bestående av sju-åtta personer, leds av kommunchef Jens Odevall.

– Med dagliga uppdateringar av läget och sedan går han till politiken om det behövs. Och idag är läget under kontroll, men vi måste vara beredda på att situationen kan ändras, säger Ilko Corkovic och tillägger att kommunen noga följer den information som kommer från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Ilko Corkovic tar samtidigt upp tidigare ”kriser” i Borgholm som exempel på att kommunen kan hantera sådana.

– Vattenkrisen, flyktingkrisen – det finns beredskap, kultur och styrka att hantera kriser i vår kommun.

Kommunens personal ska via mejl och kommunens intranät få löpande information om utvecklingen. Allmänheten uppmanas att läsa lokal media samt följda den information kommunen lägger ut på hemsidan samt sociala forum.

Några av de beslut Borgholm kommun fattat med anledning av coronalarmet:

* Borgholms kommun går upp i stabsläge. Detta innebär att ledningsgruppen och vissa särskilda tjänstemän ingår i staben och prioriterar arbetet med denna fråga. Staben arbetar på uppdrag av kommunchefen.

* Kommunen arbetar utifrån sin nyligen antagna Risk- och sårbarhetsanalys. En viktig aspekt är personalförsörjningen. Arbetsgivaren har möjlighet att omplacera personal från verksamhet som inte räknas som samhällsviktig till exempelvis äldreomsorgen för att klara bemanningen över tid. Arbetsgivaren har även rätt att avbryta redan beviljad semester för anställd. Samverkan kommer ske med de fackliga organisationerna.

* Pandemiplanen ses över och antas på nytt imorgon (fredag).

* Barn i förskolan och skolan som uppvisar symtom ska stanna hemma. Barnen ska vara symtomfria i två dagar innan de återvänder till skola eller förskola.

* Personal som visar symtom på förkylningar eller sjukdom ska stanna hemma.

* Deltagande på utbildningar och konferenser ställs in. Enskild anställd får stämma av med sin chef om vad som är lämpligt att göra.

* Personal har rätt att genomföra inplanerade utlandsresor men bör informera sin chef. Arbetsgivaren har dock rätt att stänga av anställd, som ej får komma in på grund av risk för smittspridning.

* Det gäller ett stort egenansvar för att förhindra spridning av smitta – anställd bör fundera över nödvändigheten i att göra resor i tjänsten likväl som privat och förankra med närmaste chef vid tveksamhet.

* Borgholms kommun skjuter upp det inplanerade branschmötet för besöksnäringen, den inplanerade hälsofrukosten, medarbetarintroduktionen och vissa övriga interna kurser och ser över sitt deltagande vid övriga större sammankomster.

*Beslut har redan fattats om att besök på kommunens omsorgsboenden undanbedes.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons