Annons

Corona: Ett nytt fall i Kalmar län idag

Ytterligare ett fall av covid-19 har konstaterats i Kalmar län det gångna dygnet meddelar Region Kalmar.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 13 mars 2020
Ett nytt fall av coronasmittan har konstaterats i Kalmar län.
Ett nytt fall av coronasmittan har konstaterats i Kalmar län.Foto: Pressbild

Det senaste fallet handlar om en man i 30-årsåldern som fått symtom efter en resa till Österrike. Mannen vistas i hemmet med förhållningsregler och skyddsplikt för att inte smitta andra. Smittskyddsläkaren har inlett kontaktspårning.

Totalt finns nu fem fall i Kalmar län, samtliga personer har smittats under resa i Italien eller Österrike.

Annons

Under veckan har nya nationella rekommendationer kommit som Region Kalmar län följer.

– I korthet innebär det att provtagning och karantänsättning av personer utan symtom inte sker. Och det gäller oavsett om man varit i kontakt med någon smittad eller inte, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Det innebär att personer som tidigare satts i karantän utan att ha symtom kommer att få klartecken att gå till jobbet igen.

Den som blir sjuk ska stanna hemma. Blir man sämre och känner att egenvård inte räcker ska man ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning och inte komma till hälsocentralen eller akutmottagningen. När man känner sig frisk ska man stanna hemma ytterligare minst två dygn innan man går till jobbet eller skolan.

Det är viktigt att inte besöka äldre personer om man känner sig det minsta sjuk.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons