Annons

Centern om nationalpark: ”Helt fel väg framåt”

Nationalpark i Böda-skogen – i ett yttrande till Miljödepartementet gör Centerpartiet tummen ner åt idén.
– Vi ställer oss på äganderätt-sidan, säger partiets lokale talesman Staffan Larsson.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Norra Öland • Publicerad 4 maj 2021
Nationalpark i Böda-skogen, nej tack säger Centerpartiet.
Nationalpark i Böda-skogen, nej tack säger Centerpartiet.Foto: Carin von Post

Nyligen skickade Borgholms kommun, läs kommunstyrelsen, iväg sitt remissyttrande för att varken säga ja eller nej till förslaget att göra Böda-skogen till nationalpark, kontentan var i princip ”Var god utred.”

– Det var inte jättepositivt och inte fullt negativt heller, det var en kompromiss, säger Centerns Staffan Larsson, vice ordförande i nämnda styrelse.

Annons

På egen hand är han mer kompromisslös, i ett remissyttrande säger Centerpartiet i Borgholms kommun blankt nej till nationalpark.

”Det är helt fel väg framåt”, sägs det i skrivelsen som skickats till Miljödepartementet.

Partiets argument för att säga nej är flera, bland annat påpekas att Sveaskogs markinnehav inte är enhetligt.

”Insprängt finns flera privata markägare som sköter skogen på sitt sätt”, sägs det i skrivelsen där det betonas att markägarna är negativa till nationalpark.

– Vi har pratat med de mindre skogsbönderna och ställer oss på äganderätt–sidan, förklarar Staffan Larsson och gillar den idé skogsbönderna framfört i samtalen.

– Varför inte en samfällighetsägd skog där alla däruppe är delägare, ett slags privat alternativ till statligt ägande. Privata kooperativ kan vara trevliga, vi tror att det skulle skapa engagemang.

”Privata kooperativ kan vara trevliga, vi tror att det skulle skapa engagemang.”
Staffan Larsson (C)
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons