Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centern om nationalpark: ”Helt fel väg framåt”

Nationalpark i Böda-skogen – i ett yttrande till Miljödepartementet gör Centerpartiet tummen ner åt idén.
– Vi ställer oss på äganderätt-sidan, säger partiets lokale talesman Staffan Larsson.
Nationalpark i Böda-skogen, nej tack säger Centerpartiet.
Nationalpark i Böda-skogen, nej tack säger Centerpartiet.
Foto: Carin von Post

Nyligen skickade Borgholms kommun, läs kommunstyrelsen, iväg sitt remissyttrande för att varken säga ja eller nej till förslaget att göra Böda-skogen till nationalpark, kontentan var i princip ”Var god utred.”

– Det var inte jättepositivt och inte fullt negativt heller, det var en kompromiss, säger Centerns Staffan Larsson, vice ordförande i nämnda styrelse.

På egen hand är han mer kompromisslös, i ett remissyttrande säger Centerpartiet i Borgholms kommun blankt nej till nationalpark.

”Det är helt fel väg framåt”, sägs det i skrivelsen som skickats till Miljödepartementet.

Partiets argument för att säga nej är flera, bland annat påpekas att Sveaskogs markinnehav inte är enhetligt.

”Insprängt finns flera privata markägare som sköter skogen på sitt sätt”, sägs det i skrivelsen där det betonas att markägarna är negativa till nationalpark.

– Vi har pratat med de mindre skogsbönderna och ställer oss på äganderätt–sidan, förklarar Staffan Larsson och gillar den idé skogsbönderna framfört i samtalen.

– Varför inte en samfällighetsägd skog där alla däruppe är delägare, ett slags privat alternativ till statligt ägande. Privata kooperativ kan vara trevliga, vi tror att det skulle skapa engagemang.

"Privata kooperativ kan vara trevliga, vi tror att det skulle skapa engagemang."

Läs mer