Annons

Cementa: ”Vi tar tillbaka ansökan om förlängd kalkbrytning”

Nuvarande täkttillstånd för Cementa gäller till 2022. Sedan tidigare har man ansökt om förlängning ytterligare 30 år, men den ansökan tas nu tillbaka.
Degerhamn • Publicerad 20 februari 2019
Cementa har tillstånd för kalkbrytning till 2022. Med stor sannolikhet kommer man att dra tillbaka sin ansökan om ett förlängt och utökat täkttillstånd.
Cementa har tillstånd för kalkbrytning till 2022. Med stor sannolikhet kommer man att dra tillbaka sin ansökan om ett förlängt och utökat täkttillstånd.Foto: Cementa

I januari för ett år sedan ansökte Cementa om ett utökat och förlängt täkttillstånd på södra Öland. I ansökan angavs att man eventuellt skulle öka produktionen och bygga om Degerhamnsfabriken och därför ville man öka uttaget av kalksten till mer än det dubbla mot dagens.

Cementa angav också i januari för ett år sedan att det pågick en dialog med Mörbylånga kommun om att använda en del av vattnet från täktbotten till allmänt dricksvatten. Nu aktualiseras den diskussionen, enligt platschef Jörgen Staflund.

Annons

– Vi kommer att ta tillbaka ansökan om förlängd kalkbrytning och vi har redan börjat diskutera med Mörbylånga kommun på vilket sätt kalkbrottet kan avvecklas för vår del. En tidigare plan för återställning som vi hade kommer eventuellt att ändras beroende på kommunens önskemål.

Ett alternativ är att fylla kalkbrottet med vatten som på sikt kan bli en vattentäkt för kommunen.

– Vi har haft hydrologer på plats för att undersöka marken och vi kommer att genomföra ytterligare sådant. Självklart bekostar vi det som behövs för återställningen, bland annat för att öka naturvärdena i området.

Ni har ett avtal med Kalmar Energi om en solcellsanläggning, vad händer med den?

– Avtalet finns ju och är de fortsatt intresserade är det ingenting som vi har något emot, tvärtom, säger Jörgen Staflund.

Han poängterar att Cementa inte kommer att försvinna från orten. Det blir en ny platschef och ett antal personer kvar i verksamheten.

– Vi kommer liksom nu delta i Degerhamns och Södra Möcklebys vardag med kontakt av olika slag med föreningar och andra även om det delvis blir en ny verksamhet inom området.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons