Annons

Carlas Café gör efterlängtad comeback

Efter en sommars uppehåll är Carlas Café tillbaka till ladan i Näsby. De har skapat fler barstolsplatser, gjort om för att flera ska kunna se scenen och gjort en lounge men annars är det mesta sig likt. Maten lagas med kärlek och totalt blir det 19 konserter.
NÄSBY • Publicerad 22 juni 2018 • Uppdaterad 28 juni 2018
Carla Edholm och Jonne Runnqvist är tillbaka i Näsby efter ett års uppehåll och ser fram emot sommaren.
Carla Edholm och Jonne Runnqvist är tillbaka i Näsby efter ett års uppehåll och ser fram emot sommaren.Foto: Alexander Jensen

För åtta år sedan öppnade Carla Edholm och Jonne Runnqvist Carlas Café. Det började med ett tips om en ledig lada i Näsby. Det var deras vän Klaus som driver Bo Pensionat som hörde av sig, då Carla tidigare hade berättat för honom att hon skulle vilja ha en lada på landet.

– Jag drev ett café i Stockholm och vi stängde alltid i juli för det var inte så mycket folk där då. Då hyrde vi ladan här för att kunna köra på sommaren också.

Annons

Men efter två somrar gick det inte att kombinera och de satsade helhjärtat på Carlas Café i Näsby.

– Säsongen här var lite längre än juli och vi fick därför pendla mellan Stockholm och Näsby i veckorna. Det gick inte och då satsade vi på detta för det var roligare, säger Carla Edholm.

– Det ångrar vi inte. Det är en väldigt fin plats och vi har lärt känna fantastiska människor.  Vi har upptäckt att vi är lantisar, storstaden är inte alls lika attraktiv längre, säger Jonne Runnqvist.

De har gjort några förändringar, bland annat ordnat så att fler kan se scenen men annars är det mesta sig likt.
De har gjort några förändringar, bland annat ordnat så att fler kan se scenen men annars är det mesta sig likt.Foto: Alexander Jensen

Carlas Café är mycket mer än ett café. De har en butik, ett konstgalleri och serverar mat samt anordnar musikkvällar.

– Vi är väldigt noga med vilka råvaror och produkter vi har här. Vi vill gärna ha så mycket närproducerat som möjligt. Det låter kanske klyschigt men jag lagar nyttig mat med kärlek och från hjärtat, säger Carla Edholm.

Filosofin syns även i ölutbudet. De har fyra fatöl och mellan 30-40 olika ölsorter på flaska. Nytt för i år är att de även satsar på hantverkscider. Kackelbryggeriet har också gjort deras husöl ”Carlas sommarminnen från Västra Sörby till Näsby”.

– Vi säljer uteslutande hantverksöl och det beror helt enkelt på att det är godare än exempelvis en Mariestad. Det finns ingen anledning att sälja den ölen när det finns god öl. Kärleken och hantverket som läggs ner i ölen kommer också igen i smaken, säger Jonne Runnqvist.

Deras musikkvällar har blivit mycket uppmärksammade och lockar besökare från andra sidan sundet. Tanken var inte att de skulle bli ett musikställe men de provade och det var uppskattat.

– Vi har en lyssnande publik, här är det inget pubsorl som stör stämningen. Våra besökare kommer verkligen hit för att lyssna på musiken och det är väldigt uppskattat av våra artister. Men det ställer också höga krav på artisterna, säger Carla Edholm.

Hur upplever exempelvis de amerikanska artisterna att komma hit till sydöstra Öland?

Annons

– Det är en annorlunda upplevelse för dem. Jace Everett tyckte de hade hamnat mitt ute i ingenstans och undrade hur det skulle gå. Men på kvällen kom 200 personer. Senare sa han att detta var det häftigaste han hade varit med om, berättar Carla Edholm.

I år blir det totalt 19 spelningar, bland annat kommer Kristian Antilla, Anders F Rönnblom, Charlee Porter och Magnus Bergman.

– Det är många bra som kommer i sommar. Men Ellen Sundberg kommer hit och tolkar Kjell Höglund och det ser jag verkligen fram emot. Kronlids Mekaniska & Hanna Aldridge blir nog också riktigt bra, säger Carla Edholm.

– Vi har många countryband från USA som kommer hit och det är roligt. Det kommer att bli en väldigt bra musiksommar, vi får hoppas att vädret blir lika bra, säger Jonne Runnqvist.

Efter sju år fick de inför förra sommaren beskedet av hyresvärden att han inte ville hyra ut gården längre för han ville försöka sälja den.

– Det var ett väldigt jobbigt besked och vi hade tyvärr ingen möjlighet att köpa den, säger Carla Edholm.

De har flyttat butiken och tänker istället gör om den här hörnan till en lounge.
De har flyttat butiken och tänker istället gör om den här hörnan till en lounge.Foto: Alexander Jensen

De gjorde istället två gästinhopp och anordnade konserter på Bo Pensionat. Försäljningen blev inte av och i december fick de beskedet att de kunde hyra ladan igen. På vinterhalvåret har de vanliga jobb och det har varit många sena kvällar för att få allting klart.

– Det är ganska sent för de flesta artister bokas i augusti och september. All ledig tid har gått till att prata med musiker, leverantörer, planera, söka tillstånd och fundera på vad vi hade kvar här.

Reaktionerna var många och starka när beskedet kom att de inte kunde fortsätta. Lika förtvivlade som deras gäster var då, lika glada var de när beskedet kom att de skulle fortsätta i sommar.

– Vi fick otroligt mycket kärlek på Facebook. Vi fick 300 kommentarer när vi slutade och lika många när vi berättade att vi är tillbaka. Det var överväldigande.

Annons

– Det var väldigt roligt och man blir peppad. Det kändes också som att nu har vi verkligen krav på oss. Men nu tänker jag att vi gör vår som vi brukar och så hoppas vi att det fungerar.

Vad är det som gör detta värt det hårda jobbet?

– Det är att träffa alla roliga besökare, musiker och konstnärer. Man är helt slut i augusti men det ger samtidigt så mycket glädje och energi, säger Carla Edholm.

– I Stockholm är folk lite mer ytliga men ölänningarna är mer äkta och det är rakare rör. Här strävar inte alla efter att vara likadana, man får vara sig själv. Jag trivs väldigt bra här, säger Jonne Runnqvist.

Kommer ni att kunna fortsätta i fler år nu?

– Vi tycker väldigt mycket om att vara här. Vi hoppas kunna fortsätta köra här framöver och göra en långsiktig satsning. Men ingenting är klart med hyresvärden, säger Jonne Runnqvist.

Jonne Runnqvist och Carla Edholm hopps att satsningen nu blir långsiktig.
Jonne Runnqvist och Carla Edholm hopps att satsningen nu blir långsiktig.Foto: Alexander Jensen

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons