Annons

Carl-Jan återvänder till Mat i världsarvet – berättar om okänd legendar från Mörbylånga

Förra året invigde Carl-Jan Granqvist hela arrangemanget. I år har han själv valt att återvända till Mörbylånga, för att kåsera om bygdens okände restaurangman Agnar Meurling.
Mörbylånga • Publicerad 14 maj 2018
Efter förra årets invigning är det nu Carl-Jan Granqvist själv som har velat återvända till Mörbylånga, för att berätta om bygdens okände legendar Agnar Meurling.
Efter förra årets invigning är det nu Carl-Jan Granqvist själv som har velat återvända till Mörbylånga, för att berätta om bygdens okände legendar Agnar Meurling.Foto: Natalia Johansson

Agnar Meurling är en legendar inom restaurangbranschen. År 1879 föddes han i Mörbylånga, där pappan drev Mörbylånga gästgiveri. Agnar föddes med efternamnet Pettersson, men bytte sedan till ett namn som skulle påminna om hembyn. Han utbildade sig i Paris, för att sedan återvända till Sverige.

”Det är Carl-Jans egen idé att han vill komma tillbaka och berätta om detta”

I början av 1900-talet drev han bland annat Fjällgården och Åregården i Åre, samt kända Stockholmsrestauranger som Mosebacke, Rosenbad, Rosengrens källare och Blå Porten.

Annons

– Det är Carl-Jans egen idé att han vill komma tillbaka och berätta om detta, och det tycker vi förstås är jätteroligt. Hembygdsföreningen känner till Agnar Meurling men vi andra i Mörbylånga vet inte mycket om honom, säger Heléne Bergman Svensson, sekretarare i Mörbylånga företagsgrupp som är med och arrangerar Mat i världsarvet den 19-20 juli.

Föreläsningen om den omtalade restaurangmannen sker på fredag eftermiddag.

Sedan tidigare är det klart att måltidsforskaren Rickard Tellström inviger evenemanget på torsdag förmiddag.

Heléne Bergman Svensson är tacksam för arrangemangets ekonomiska bidrag på minst 200 000 kronor. ”Utan det och vårt gäng som jobbar med detta hade det inte gått att genomföra”.
Heléne Bergman Svensson är tacksam för arrangemangets ekonomiska bidrag på minst 200 000 kronor. ”Utan det och vårt gäng som jobbar med detta hade det inte gått att genomföra”.Foto: Malin Edeborg

Under fredagen blir det också politikerdebatt. Arrangörerna har klart med politiker från alla riksdagspartier, och alla har skickat en riksdagspolitiker förutom Socialdemokraterna som sänder dit Kalmars kommunalråd Johan Persson.

– Politikerna börjar dagen med en busstur genom odlingslandskapet, då de bland annat besöker Håks vingård och en bondgård. Sedan åker de ner till Mörbylånga hamn för en debatt, men den ska ske på annat sätt än vi är vana vid. Debattörerna kommer att flytta sig genom olika miljöer, säger Heléne Bergman Svensson.

Nu står också klart att Mat i världsarvet får två större ekonomiska bidrag. Ölands sparbanksstiftelse ger 100 000 kronor och Länsstyrelsen går in med minst 100 000 kronor.

– Det är vi väldigt tacksamma för, utan det och vårt gäng som jobbar med detta hade det inte gått att genomföra. Förra året hade vi också stor hjälp av många Mörbylångabor.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons