Carl, 32, och Magnus, 43, gjorde unik upptäckt: 100-tals lockades till Öland – ”Känns overkligt”
I lördags vallfärdade fågelskådare från stora delar av Sverige till Ölands norra udde efter att en Stillahavslom hade upptäckts där. Fågeln hör vanligtvis hemma i Stillahavsregionen och det här var andra fyndet i Sverige någonsin.
De som gjorde upptäckten var Carl Tamario, 32 år, och Magnus Elfwing, 43 år. De åkte upp till norra udden tidigt på lördagsmorgonen och började skåda vid fyren.
Solen sken, det var vindstilla och havet låg helt stilla. Plötsligt fick Carl in en intressant fågel i kikaren. Är det en storlom? Eller en smålom?
– Men det var något som skavde, det stämde inte riktigt. Vi började skämta om att det kanske var en Stillahavslom och ju mer vi tittade desto mer insåg vi att det fanns en chans att det faktiskt skulle kunna vara det, säger Magnus Elfwing.
Det var svårt att artbestämma, de behövde gå närmare. De sprang till en talldunge.
– Det var stressigt. Vi hittade den inte inte först men sedan fick vi in den i kikaren igen. Vi fortsatte spana, tog bilder och började skicka runt till våra kompisar. Det är en svårbestämd fågel och vi behövde hjälp av andra.
Det var ett intensivt arbete att artbestämma fågeln. De tog nya bilder och skickade vidare till folk med ännu större expertis.
– Huvudet gick på högvarv och synapserna brann. Jag var lite kräkig under den tiden. Vi var oroliga för att vi hade dragit igång en jätteapparat helt i onödan, tänk om det skulle visa sig vara en helt vanlig storlom? För de är lika.
– Det är så otroligt osannolikt att en fågel som vanligtvis finns i Stilla havet skulle vara på Öland. Det är ett mentalt jättesteg att ens börja tro något sådant.
Efter tre timmar hade de fått tillräckligt många tummen upp för att vara helt säkra på att det handlade om en Stillahavslom.
– Vi blev överlyckliga. Det var helt otroligt och rakt igenom en overklighetskänsla.
– Det är helt ofattbart. Vi vågade inte tro på det själva och det känns fortfarande overkligt, säger Carl Tamario.
Hur var stämningen på norra udden i helgen?
– Vädret var fantastiskt och det var många glada fågelskådare. Mot slutet av dagen kom det folk från Skåne, Stockholm och västkusten. Det var många kramar, pussar och high fives, säger Magnus Elfwing och fortsätter:
– Första gången den syntes i Sverige var det bara upptäckaren som såg den. Eftersom den artbestämdes i efterhand utifrån bilder tagna från tillfället. Så det här var ett speciellt tillfälle.
Hur firade ni fyndet?
– På lördagskvällen käkade vi pizza och drack god dryck. Vi firade det ordentligt, säger Carl Tamario.
Bara i höst har det gjorts fyra väldigt sällsynta fågelfynd på Ölands norra udde, en plats som är underskattad bland fågelskådare.
– I år har det varit helt vansinnigt! Vi har skådat där mycket de senaste fem åren och det är alltid kul när ens lokal uppmärksammas. Men det är lite hatkärlek. Nu kommer fler att skåda där och charmen har varit att det inte är så många fågelskådare där, säger Magnus Elfwing.
I skrivande stund är Stillahavslomen kvar på norra Öland.
Här saknas innehåll