Annons

Camping och ort hårt drabbad av parkslide: "Den mest säkra metoden är förbjuden nu"

Parkslide–”nörden” uppgiven när enda fungerade metoden precis förbjudits i Sverige.
Lars Lindborg är en av flera drabbade i lilla samhället utanför Löttorp och på Sandbybadets camping i Löttorp finns omkring 120 kvadratmeter av den invasiva arten.
Borgholms kommun • Publicerad 21 oktober 2021 • Uppdaterad 28 oktober 2021
Parkslide på Sandbybadets camping i Löttorp.Foto: Privat

– Vi har hur mycket som helst, både här på campingen och utspritt i Sandby, säger Niklas Olsson på Sandbybadets camping.

Parkslide har härjat på orten så länge han kan minnas, åtminstone i 20 år.

Annons

– Det gäller att hålla efter det hela tiden, det vi gör är att kapa och förbränna. De växer två meter per säsong.

Här saknas innehåll

Sandbybadets Samfällighetsförening ser över problemet och en som engagerat sig i frågan är Lars Lindborg – som själv har parkslide på sin tomt.

– Jag blev nörd i ämnet när en av landets främsta experter skrämde upp mig rejält för ett och ett halv år sedan, förklarar Lars Lindborg.

– Rådet är ta bort det snabbt annars kan det bli dyrt som attan. Gör något nu, annars kan det bli tio eller hundra gånger dyrare sen.

Men det är lättare sagt än gjort.

– Den mest säkra metoden är glyfosat.

– Jag har behandlar mina plantor med glyfosat innan det blev förbjudet men det måste göras under upprepade år. Nu kommer de troligen tillbaka, säger han något uppgivet.

”Jag har behandlar mina plantor med glyfosat men det måste göras under upprepade år. Nu kommer de troligen tillbaka.”
Lars Lindborg

Enligt Lars Lindborg så finns det en överklagan kring beslutet i Sverige och förhoppningen är att glyfosat godkänns igen nästa år.

– Hoppet nu är att beslutet överklagas och att man sedan beslutar att fördelarna med att kunna göra något åt den här invasiva arten överväger nackdelarna med glyfosat.

Annons

Ölandsbladet skrev förra veckan om hur problem med parkslide tycks växa på Öland och om ”Mörbylångamodellen” som gett bra resultat. Men många metoder är svåra att göra själv och innebär en stor spridningsrisk. Att försöka gräva bort problemet är det sista man ska göra. Det behövs bara ett rotfragment på 0,02 gram för spridning.

– Men det gäller även stamfragment, 0,7 millimeter räcker för att skapa ett nytt bestånd, säger Lars Lindborg.

– Det måste skickas till avfallsanläggning för förbränning, duger inte att bränna själv, parkslide kan överleva hushållseld.

Fakta

Glyfosat

Källa: Länsstyrelsen Skåne och Naturvårdsverket

De preparat som säljs till privatpersoner i handeln (Round up) är inte starka nog att klara parkslide.

De kemiska bekämpningsmedel som visat sig fungera mot parkslide är produkter innehållande ämnet glyfosat. Dock krävs så pass höga doser och koncentrationer av glyfosat att de produkter som i dagsläget är godkända att användas av privatpersoner inte kan rekommenderas mot parkslide.

”Vi avråder därför privatpersoner att själva försöka bekämpa parkslide med glyfosat.”

Om den måste bekämpas ska den klippas ner i skiften juli-augusti. Den får sedan växa upp igen och ca 6-8 veckor senare, i samband med blomningen besprutas bladen med glyfosat. Det ger dålig effekt och är inte rekommenderat att bekämpa parkslide med glyfosat någon annan tid än mellan blomning och frost.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons