Annons

Café Stenflisan öppnar i Byxelkrok

Med utsikt över Kalmarsund ligger Café Stenflisan i Byxelkrok intill den av naturen stenbelagda stranden. På fredag är det invigning.
Byxelkrok • Publicerad 27 juni 2019
Rasmus Peterson och Sara Hävre är några av dem som ingår i personalstyrkan på Café Stenflisan i Byxelkrok, Lars Johansson är ägare och hans dotter Ylwa Sjögren ska driva verksamheten.
Rasmus Peterson och Sara Hävre är några av dem som ingår i personalstyrkan på Café Stenflisan i Byxelkrok, Lars Johansson är ägare och hans dotter Ylwa Sjögren ska driva verksamheten.Foto: Carin von Post

I mitten på 1940-talet startades en stenindustri alldeles norr om Byxelkroks hamn. Lars Johansson tog så småningom över sin fars företag och drev det vidare. Den gamla ramsågen finns kvar och det har byggts ut för caféverksamhet.

– Jag har i många år tyckt att det varit dåligt med fik här, säger Lars.

Annons

I de gamla byggnaderna har Lars hittat saker som förknippas med den verksamhet som en gång i tiden var på stenindustrin, speciella skor med mera. Han har tänkt att ha ett litet museum som ett komplement till fiket.

– Ramsågen är en raritet, den enda i Sverige. När jag var barn fick jag passa den. Då var det inte frågan om några hörselkåpor.

Det var viktigt att lyssna och höra om blandningen av vatten och sand var lagom.

– Var det för mycket vatten så lät det ssssssssss.

Var det för lite så var det ett grövre ljud.

På fredag öppnar Café Stenflisan och geolog Jan Mikaelsson håller invigningstalet.

Ylwa Sjögren ska driva Café Stenflisan som ligger straxt norr om hamnen i Byxelkrok.
Ylwa Sjögren ska driva Café Stenflisan som ligger straxt norr om hamnen i Byxelkrok.Foto: Carin von Post

Lars dotter Ylwa Sjögren ska driva verksamheten med ett 15-tal anställda.

Pajer, sallader, kakor och mycket annat är utbudet. Bakom disken står olika sorters vinflaskor på hyllorna. Vidare ut mot altanen är en lokal med stora fönster och sten är ett genomgående tema. Utanför står flera grupper med bord och stolar.

I en av lokalerna är temat sten.
I en av lokalerna är temat sten.Foto: Carin von Post

En trappa upp har det möblerats med bord och stolar från olika årtionden från 1900-talet senare hälft. På samma våning är en stor balkong där möjligheten finns att sitta och njuta av utsikten över Blå Jungfrun och Kalmarsund.

Carin von PostSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons