Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bygg insektshotell vid nya naturum i Trollskogen

Guidningar blir det i naturum och i naturreservatet under Öland Spirar.
Guidningar blir det i naturum och i naturreservatet under Öland Spirar.
Foto: Länsstyrelsen

Naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde. I påskas invigdes nya naturum, ett hus med en utställning om naturen i naturreservatet Trollskogen.

I naturumen får besökarna veta mer om djuren, växterna, geologin och kulturhistorian som har format området. Området består av en eller flera byggnader med information om området både inom- och utomhus.

– De som besöker oss under Öland Spirar får se vår fina utställning, delta i våra guidningar i naturum och ute i naturreservatet. De som vill får vara med och bygga ett insektshotell den 11 maj med Mats Landström, säger Stina Nilsson, vikarierande föreståndare för Naturum Trollskogen som förvaltas av Länsstyrelsen Kalmar län.

Interiör från naturum Trollskogen.
Interiör från naturum Trollskogen.
Foto: Länsstyrelsen

Tillsammans med besökarna kommer ett insektshotell byggas och det görs för att fler insekter ska trivas i Trollskogen.

– Generellt ser vi att antalet insekter överlag minskar och att vi måste tänka på vad vi äter och vilka blommor som vi planterar i våra trädgårdar eller odlar, säger Stina Nilsson.

Totalt finns det 33 naturum i Sverige och dessa drivs av länsstyrelser, kommun eller i vissa fall stiftelser. Det är Naturvårdsverket som äger varumärket och godkänner vilka anläggningar som får kallas naturum.

– Vi har cirka 70 000 besökare här om året, säger Stina Nilsson.

Naturum står för upptäckarglädje. Med sin gedigna kunskap, kompetens och erfarenhet som bas skapas inspirerande upplevelser som berikar, väcker nyfikenhet och glädje. Besökarna möts av en vacker arkitektur där gränsen mellan ute och inne suddas ut tack vare stora glaspartier.

Läs mer