Annons

Bryggerier lanserar dryckesfestivalen Drick Öland

Bryggerierna Fireside Brewery, Kackelbryggeriet och Skedemosse Gårdsbryggeri lanserar under Öland Spirar den nya dryckesfestivalen Drick Öland.
VÄSTRA SÖRBY • Publicerad 30 januari 2019
Johanna Heinecke, Joel Heinecke, Robert Aldestam, Olof af Wåhlberg och Ellen af Wåhlberg är taggade inför festivalen Drick Öland.
Johanna Heinecke, Joel Heinecke, Robert Aldestam, Olof af Wåhlberg och Ellen af Wåhlberg är taggade inför festivalen Drick Öland.Foto: Alexander Jensen

Lördagen den 11 maj under Öland Spirar kommer Drick Öland att arrangeras på Kackelstugans gård. Utöver arrangörerna själva kommer Källabryggarn, Håks Gård, Wannborga På Öland och Carls Must att finnas på plats.

– Vi ville vidga det så att det inte bara handlade om öl och vi hoppas på fler deltagare. Öland Spirar kändes också rätt, vi vill vara med att satsa på det evenemanget, säger Ellen af Wåhlberg, från Skedemosse Gårdsbryggeri.

Annons

– Fokus kommer att ligga på öländska drycker men det kommer att finnas mat också. Vi tar bland annat med vår barbecue, säger Johanna Heinecke, från Fireside Brewery.

– Vi kommer också att ha liveframträdande av lokala artister. Tanken är också att det ska finnas andra lokala produkter, exempelvis öländsk ölkorv. Det ska bli lite som en farmers market, förklarar Robert Aldestam, från Kackelbryggeriet.

Hur blir upplägget?

– Besökarna får betala inträde där det ingår ett provningsglas. Sedan får de köpa polletter som de får betala med för att få smakprover, säger Robert Aldestam.

I tisdags träffades dom för att brygga öl tillsammans, vilket aldrig har hänt förut. Resultatet ska bli folkölen Dricka Öland som ska säljas i butiker innan festivalen och på festivalen.

– Det blir en ljus lager med bara amerikansk humle, säger Olof af Wåhlberg, från Skedemosse Gårdsbryggeri.

Hur är det att brygga ihop?

– Det är roligt. Man lär sig mycket av varandra för vi gör lite olika. Det handlar om detaljer men det är intressant, säger Robert Aldestam.

De tre bryggerierna samarbetar redan idag kring det lyckade evenemanget Ölsafari. Där innebär det att grupper får besöka bryggerierna med ölprovning, lunchpaket och transport i Landrover genom det öländska landskapet.

– Det har blivit jättepopulärt och det är roligt. Vi har några tider kvar men kommer att släppa fler framöver. Det är många som frågar och är intresserade, säger Robert Aldestam.

Annons

Genom detta samarbetet föddes tanken att även anordna en dryckesfestival ihop.

– Vi har snackat om att göra detta länge och det känns roligt att vi har kommit till skott nu och kan lyfta våra öländska drycker. Ambitionen är att detta blir ett återkommande evenemang, säger Olof af Wåhlberg.

– Det här tjänar vi alla på. Det ger uppmärksamhet och vi bygger öländsk dryck som varumärke. Förhoppningsvis ökar det också intresset för hantverksöl och andra drycker ytterligare. Det ska bli kul att göra detta ihop, säger Johanna Heinecke.

Bryggmästarna står samlade vid det som ska bli folkölen Drick Öland.
Bryggmästarna står samlade vid det som ska bli folkölen Drick Öland.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons