Brandstation med många stationer

Har du drömmar om att bli brandman? I så fall kan stoppet på Räddningstjänsten i Färjestaden passa dig. Inne i vagnhallen på brandstationen i Färjestaden finns ett par utmanande grejer du som besökare kan prova på. Det är allt från att fräscha upp kunskaperna kring hjärt- och lungräddning, rulla slang till att göra rullbandstestet.
Färjestaden • Publicerad 21 mars 2019
Vid en av stationerna kommer brandmännen lära ut HLR (Hjärt- och lungräddning) för både barn och vuxen samt ha en genomgång av hur hjärtstartare fungerar.
Vid en av stationerna kommer brandmännen lära ut HLR (Hjärt- och lungräddning) för både barn och vuxen samt ha en genomgång av hur hjärtstartare fungerar.Foto: Natalia Johansson

Antalet brandmän på Räddningstjänst Öland är cirka 120 personer. Av dessa är 15 tjejer, fördelade på de olika stationerna som finns i Löttorp, Borgholm, Runsten, Färjestaden, Mörbylånga och Degerhamn.

– Det här kan vara en möjlighet att locka ännu fler till yrket, för det behövs verkligen, säger Carina Nilsson som är instruktör samt brandman på Räddningstjänsten Öland i Färjestaden.

Under kvällen får besökare även en rundvisning av brandbilarna och de olika redskap bilarna är försedda med.
Under kvällen får besökare även en rundvisning av brandbilarna och de olika redskap bilarna är försedda med.Foto: Natalia Johansson

Tillsammans med tre kollegor kommer hon att erbjuda aktiviteter för tjejkvälls-sugna gäster inne i räddningstjänstens vagnhall där de kommer ha olika prova-på-stationer för besökare.

–Till exempel så kan man prova på att rulla ut slang, det är ju en speciell teknik för det, säger Camilla Andersson, verksamhetschef på Räddningstjänsten Öland, Färjestaden.

Vid en station kommer brandmännen lära ut HLR (Hjärt- och lungräddning) för både barn och vuxen samt ha en genomgång av hur hjärtstartare fungerar.

– Det här är en chans att få en uppfräschning av detta, säger Carina.

Carina (Cina) Nilsson och Camilla Andersson välkomnar besökare till brandstationen i Färjestaden.
Carina (Cina) Nilsson och Camilla Andersson välkomnar besökare till brandstationen i Färjestaden.Foto: Natalia Johansson

För att komma in som brandman krävs att man klarar av ett rullbandstest, detta test kan du utföra under kvällen. Är du nyfiken och vill testa rekommenderas det att du har ett par gymnastikskor till hands. Iklädd full mundering som väger 23 kilo (larmställ, luftpaket, handskar och hjälm) kliver du upp på rullbandet. De första två minuterna är uppvärmning. Därefter ska du gå i uppförsbacke i sex minuter, med uppförsbacke menas en lutning på åtta grader och hastigheten på bandet är 5,6 kilometer i timmen. Det här är en svettig upplevelse (kan Ölandsbladets undertecknade reporter intyga) men samtidigt en rolig utmaning.

För att klara rullbandstestet ska du klara att gå i sex minuter på rullbandet som lutar i åtta grader samt håller en hastighet på 5,6 kilometer i timmen med utrustning som väger 23 kilo.
För att klara rullbandstestet ska du klara att gå i sex minuter på rullbandet som lutar i åtta grader samt håller en hastighet på 5,6 kilometer i timmen med utrustning som väger 23 kilo.Foto: Carina Nilsson

– Det här är ett utmärkt tillfälle om du är sugen på brandmannayrket, säger Camilla.

Under kvällen får besökare även en rundvisning av brandbilarna och de olika redskap bilarna är försedda med, såklart blir det även mingel med tilltugg och dricka.

– Det finns chans att fråga oss om man undrar någonting. Vi har själva varit nya på det här jobbet. Ofta får man frågan ”Orkar jag det här? Klarar jag det här?” och svaret är att det gör man, man kanske bara får göra lite annorlunda, säger Camilla som tillsammans med sina kollegor är beredda att svara på frågor under kvällens gång.

– Det här är en fantastisk kväll och vill man inte göra någonting så kan man bara komma hit och mingla och ha trevligt, tillägger Carina.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.