Annons

Bränderna 2004: Flickor brände ner Överskottsbolaget

Bara några veckor efter att Solkatten i Borgholm brann var det dags för nästa allvarliga eldsvåda på Öland. Natten till den 19 juli brann Överskottsbolaget ner till grunden i en anlagd brand.
Skogsby • Publicerad 29 februari 2020 • Uppdaterad 9 oktober 2020
Ölandsbladet 20 juli 2004. ÖB i Skogsby brann och en 15-årig flicka häktades för branden.
Ölandsbladet 20 juli 2004. ÖB i Skogsby brann och en 15-årig flicka häktades för branden.

Branden fick ett explosionsartat förlopp. Larmet gick 03.20 på måndagsmorgonen och 15 minuter senare hördes en kraftig rökgasexplosion som fick det 2000 kvadratmeter stora varuhuset att övertändas.

– Det var en rejäl smäll, sa Anders Wirstam som var lageransvarig på Överskottsbolaget och bland de första på plats.

Annons

– Jag hörde det på min polisradio när larmet gick. Det tog inte mer än fyra minuter så var jag på väg. När jag kom fram så brann det ordentligt på framsidan, berättade Wirstam.

Han hade jobbat på Överskottsbolaget i tio år och var deppig.

– Det känns för jävligt. Det är ju ens arbetsplats man ser gå upp i rök. Jag har nog inte fattat det ännu, inte hunnit tänka, ingenting.

Totalt 32 brandmän arbetade med branden som ungefär en timme efter att det började brinna var under kontroll.

På behörigt avstånd från branden stod Börje Johansson, mannen som byggde varuhuset 1971. Det började med en barack på 200 kvadratmeter, sedan byggdes varuhuset ut i fyra etapper till de 2000 kvadratmeter det hade innan branden.

Johansson drev Skogsbyhallen till 1981. Sedan tog Ica över i ett par år innan det blev Överskottsbolaget 1983.

– Det här är så svårt att ta till sig, men jag hoppas verkligen att de bygger upp det. Annars blir det sovstad igen, konsterade Börje Johansson bekymrat.

Två unga flickor, en 15-åring och en som var ännu yngre, misstänktes snabbt. Den 15-åriga flickan begärdes under dagen häktad misstänkt för grov mordbrand. Den andre flickan var för ung för att häktas.

Enligt uppgifter till TT skulle de båda flickor ha observerats vid varuhuset när i samband med att branden startade.

Senare dömde Kalmar tingsrätt den 15-åriga flickan för allmänfarlig vårdslöshet. Åklagaren ansåg att flickan skulle dömas för grov mordbrand, men rätten friade på den punkten med hänvisning till flickans uppsåt.

Annons

Har du något särskilt som du vill läsa om i ”Ölandsbladet i backspegeln”? Hör av dig så ska vi dyka ner i arkivet och se vad vi kan hitta.

Tidigare artiklar i serien ”Ölandsbladet i backspegeln”

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons