unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bra många fler åsikter men vägen är lika dålig som vanligt!

Tonläget kring stenkusten på nordvästra Öland börjar ta sig allt absurdare former. Vem har rätten att äga en utsikt?
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Tidningens insändarsidor och våra kommentarsspår på nätet har svämmat över av åsikter kring stenkustvägen.

Den gamla industrivägen för stenfolket är gropig, smal och slingrig. Men den är inte gropigare, smalare eller slingrigare i år än den var förra året.

Ändå har något hänt.

Det finns två huvudspår.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Nummer ett är att det under pandemin är fler ovana husbilschaufförer som lånat eller hyrt husbil för att ta med familjen på coronasäkrad semester. Enligt den tesen så är det därmed fler husbilschaufförer som fattar felbeslut längs våra öländska vägar.

Spår nummer två var Peter Gerdehag inne på i sin mycket lästa insändare i helgen. Peter Gerdehag är den prisbelönte dokumentärfilmaren bakom filmer som ”Hästmannen” och ”Landet som inte längre är”. Han är sommarölänning sedan urminnes tider.

Enligt Gerdehag så är hatet mot husbilsfolket organiserat av sommarstugeägare.

Jag har försökt att gå till botten med ämnet. Har Gerdehag rätt? Är den högljudda debatten kring stenkustvägen något som i främsta hand står mellan husbilschaufförer och sommarstugeägare?

Det finns inget entydigt ja eller nej. Den senaste veckan har jag gått igenom kommentarer kring stenkusten och titta lite på vad personerna bakom dem är skrivna.

Där finns de som är skrivna på Öland. En del av dem är tämligen aktiva i sociala medier såsom kritiska till turism överhuvudtaget, men även naturföreträdare uttrycker motstånd.

Men sant är att påfallande många av dem som vill se minskad trafik på stenkustvägen och allra helst önskar husbilarnas försvinnande är skrivna på fastlandet. Det talas ofta om ”vår väg” och det framgår att de har fritidshus längs kusten.

Så visst finns det fog för att som Gerdehag beskriver det, nyansera bilden kring stenkusten - bråket är betydligt mer komplicerat än ölänningar vs turister.

Ingenstans har jag dock funnit någon form av bevis för organiserat motstånd mot husbilsägare på stenkustvägen.

En organiserad aktionsgrupp skulle nog ganska snabbt kunna få gehör i några trafikfrågor. Vissa avsnitt av stenkustvägen, exempelvis strax norr om Djupvik, är vägen för smal och möjligheterna till möten ytterst begränsade.

Här behövs fler mötesplatser, alternativt något så radikalt som enkelriktad körriktning för att minska irritationerna.

Men allemansrätten blir en hårdare nöt att knäcka. Att ta på sig en äganderätt för en utsikt ännu svårare!

Läs mer

På gårdsplanen hemma hos Urban Haraldsson i Hulterstad är det glada miner sedan det blivit klart att landsbygdsstödet för betning och miljöåtgärder blir kvar till lantbrukarna. Fr v Anders Åkesson (C), Roger Gustafsson, LRF, Urban Haraldsson och Anna-Kajsa Arnesson (C).

Öland

Lantbruket får behålla stöd för betning och miljöåtgärder

”Rädda den svenska maten”. Det har varit ett upprop från LRF som 43 000 personer har skrivit under sedan svensk landsbygd riskerade att få betala för Brexit. Nu har det gett resultat.

Alexander Jensen: ”Pensionärer och tonåringar provocerar lika mycket”

Krönika

Alexander Jensen: ”Pensionärer och tonåringar provocerar lika mycket”

En iakttagelse om livets olika faser

Handelsbanken lägger ner 180 kontor. Om kontoret i Färjestaden (bilden) eller i Borgholm påverkas är inte klart.

Öland

Handelsbanken lägger ner 180 kontor - "Vi har inte fått veta något”

Tusen anställda får gå när Handelsbanken lägger ner 180 av landets 380 kontor. Vilka kontor som drabbas är inte klart än.

Ölandsbladet fortsätter presentera spökhistorier om hemsökta platser på Öland. Bilden är från ett annat sammanhang.

Här spökar det på Öland

Spöken: Här är de hemsökta platserna på Öland

Ölandsbladet fortsätter presentera ”hemsökta” platser på Öland.

Håkan Brynielsson, ordförande i Ölands Skördefest, menar att det ekonomiska läget är tufft. Tre anställda ska korttidspermitteras.

Öland

Ölands skördefest permitterar: ”Vi har en rätt anorektisk ekonomi”

Den inställda skördefesten gör att de tre anställda inom organisationen korttidspermitteras.

Länge fnösktorr med blöt avslutning  – vädret under augusti i kortversion.

Öland

Regnet bara öste ner: ”Så in i bomben”

I princip torrt 26 dagar i rad, sedan vred någon på kranen och lät ymnigt regn falla över ett törstande Öland.