Annons

Bra balansakt vid Kalkbrottet i Grönhögen!

Kalkbrottet i Grönhögen får toaletter, parkeringsplatser och sophantering. Tack för det, vi måste vara rädda om våra öländska pärlor!
Publicerad 7 maj 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Ett tag kändes det som att södra Öland och Mörbylånga kommun var på väg att dribbla bort ett av de mest attraktiva och spännande turistmål vi har.

Kalkbrottets betydelse har inte direkt minskat i bakvattnet av vad som hänt gatulampor, Cementafabriken och Ölands Bank i Mörbylånga. Ja, det går att räkna upp flera ting som varit ”motiga” för södra Öland det senaste året.

Annons

Kalkbrottet i Grönhögen var under många år ett hemligare utflyktsmål. Var knappt så att ölänningarna själva hade koll på vilken spännande badplats södra Öland hade att erbjuda.

Men de senaste åren har intresset och uppmärksamheten för Kalkbrottet exploderat, inte minst genom sociala medier. Det har blivit ”inne” att åka till Grönhögen, badplatsen på mångas läppar.

Mörbylånga kommun hade egentligen bara två val. Antingen stänga igen det gamla kalkbrottet för badande. Eller se till att göra Kalkbrottet mer tillgängligt och anpassat.

Och egentligen var det inget val.

Det var en självklarhet att se till att ställa fram toaletter. Tanken på vart alla besökare uträttat sina behov i samband med sina besök vid Kalkbrottet tidigare är inte behaglig.

Att också se till att freda industrin vid Kalkbrottet är nödvändigt. Det handlar om säkerhet både för badgäster och arbetarna vid stenindustrin.

En och annan soptunna är bara så givet att det inte ens behövs påpekas.

Det är ju en teknisk krumbukt att Mörbylånga kommun gör de här sakerna, men samtidigt påpekar att Kalkbrottet inte är en kommunal badplats och att badandet sker på egen risk.

För det är klart, att alla som besökt Kalkbrottet förstår att det inte är en helt riskfri badplats. Här finns gammalt järnskrot, att först klättra upp och sedan kasta sig ned för klipporna - det är inte precis tillrättalagt som i ett kommunalt badhus.

Men det är också det som många upplever som tjusningen, att det är en spännande upplevelse att kasta sig ut i Kalkbrottet.

Annons

Med toaletter, parkering och soptunnor, men ett i övrigt ”bada på egen risk”, så behåller Mörbylånga kommun ett av Ölands mer annorlunda och dramatiska besöksmål. Bra där!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons