Annons

Bottenbetyg från företagarna: Så vill kommunen vända trenden

Mörbylånga kommun hamnade sist av länets kommuner i Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet.
– Vi har en bra plan inför hösten, säger näringslivschefen Peter Marklund.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 4 juni 2021
Näringslivschefen Peter Marklund och näringslivsutvecklaren AnnaSara Nilsson vill förbättra företagsklimatet i Mörbylånga kommun.
Näringslivschefen Peter Marklund och näringslivsutvecklaren AnnaSara Nilsson vill förbättra företagsklimatet i Mörbylånga kommun.Foto: Andreas Yngvesson

Näringslivschefen Peter Marklund och nyligen tillträdda näringslivsutvecklaren AnnaSara Nilsson har en tuff utmaning framför sig. I alla fall om man ser till Svenskt Näringslivs undersökning som visar att företagsklimatet i Mörbylånga kommun är länets sämsta.

– Vi har analyserat den ganska mycket och har ett möte internt på torsdag och externt i nästa vecka. Då har vi bjudit in ett 30-tal företag för att få deras input på svaren på enkäten, säger Marklund.

Annons

I enkäten har företagen fått sätta ett sifferbetyg på 14 olika frågor, men de har inte utvecklat varför de svarat som de gör.

– Man vill ju veta hur de ser på vad vi behöver göra för att utvecklas. Det gäller att kolla av hur företagarna tänker, säger AnnaSara Nilsson.

Något som man tycker sig ha märkt är att de som har haft en kontakt med kommunen är nöjda med kontakten men att det behöver bli lättare att få kontakt med och hjälp av kommunen.

– I andra undersökningar som bara tillfrågar de som varit i kontakt med oss så ligger vi bättre till. I Svensk näringsliv har 20 procent av de tillfrågade inte varit i kontakt med kommunen. Vi vet inte de bedömer historik eller vad man hör i samhället.

– I fyra av frågorna som har betygsatt ett case man har haft med kommunen så ligger vi bättre än Borgholm i tre av fyra staplar. Total sett ligger vi långt efter men inte på de punkter som handlar om när det har varit en kontakt så ligger på högre än Sverigesnittet, säger Peter Marklund.

Marklund och Nilsson håller på att lägga upp en plan för hur förbättringsarbetet ska se ut men klart är att mycket handlar om kommunikation med företagen i kommunen.

– Fler behöver känna sig sedda och vi behöver få till en attitydförändring och visa upp positiva exempel på det vi gör. Men det känns som att vi har en bra plan inför hösten nu när restriktionerna börjar släppa.

– Under hösten planerar vi att kontakta alla företag i kommunen och inte då jag eller AnnaSara utan vi från Mörbylånga kommun. Telefonsamtal men även företagsträffar då vi bjuder in och även besök, säger Marklund.

Det senaste året har det varit svårt att besöka företag, men det arbetet ska få fart nu. Marklund hoppas också att företaget ska vilja ta hjälp av kommunen tidigare det vanliga är idag.

– Vi har några fall där företag som bara är i fröstadiet och har en tanke om vad de vill göra har hört av sig och de kan vi vara behjälpliga i hela processen. Annars kommer man oftast man är redo för bygglovet och vi vill ju gärna vara med och lotsa dem hela vägen. Det är lite av ett drömscenario vi har.

”Fler behöver känna sig sedda och vi behöver få till en attitydförändring och visa upp positiva exempel på det vi gör.”
Peter Marklund
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons